Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки търсят 6 милиарда евро от частни инвеститори

19 Октомври 2015 / 16:10:51  GRReporter
835 прочитания

Гръцките банки ще излязат динамично на международните пазари, при това без да разчитат непосредствено на допълнителните капитали от продажбата на дъщерни финансови институции, включени в плановете за преструктуриране. Това ще стане чрез нов кръг от срещи с чуждестранни инвеститори, които ще започнат от средата на тази седмица. Според източници на Capital.gr, капиталите, които ще потърсят банките на международните пазари, са около 5,5 - 6 милиарда евро.

Докато размерът на капиталовите нужди на практика бе замразен след срещите на банкерите с представители на Единния надзорен механизъм (SSM) във Франкфурт и обстановката започна постепенно да се изяснява, макар и в условията на пълна секретност, банките очакват закона за Фонда за финансова стабилност и рамките за рекапитализация, за да започнат решаващия кръг от преговори с международната инвеститорска общност. По време на този кръг от срещи ще бъде конкретизиран интересът на чуждестранните инвеститори, който ще добие своя окончателен вид веднага след 30 октомври. Тогава след оповестяването на резултатите от стрес-тестовете и официалното съобщаване на размера на рекапитализацията  ще бъдат осъществени окончателните срещи и ще бъдат отворени офертите за банките.

Чуждестранните инвеститори са поискали гаранции за това, че няма да бъдат „хванати в капана“ на една неуспешна рекапитализация. По-конкретно, те са поискали и се очаква да получат възможност да се оттеглят ако в банките не постъпят достатъчно частни капитали и в крайна сметка се увеличи процентът участие на държавата. Тяхното искане се свързва с явните трудности, които изпитват гръцките банки при опитите си да получат солидни капитали едновременно и в кратък период от време от международните пазари.

От своя страна банките няма да се опитват да покрият капиталовите си нужди според неблагоприятния сценарий, тъй като смятат, че строгите прогнози на Европейската централна банка в крайна сметка ще станат доста по-умерени. Явно е, че капиталовите нужди, които ще станат ясни след стрес-тестовете, ще са различни за отделните банки, като някои от тях ще имат нужда от повече, а други – от по-малко капитали.  

От друга страна няма да бъдат подценени и възможностите за набиране на средства от международните инвеститори срещу постъпления, изглеждащи гарантирани от продажбата на активи, като най-показателен пример за това е продажбата на Finansbank от Националната банка на Гърция.

Според източници, ръководството на Националната банка смята за безразсъдно да разчита изцяло на средствата от продажбата на Finansbank за покриване на капиталовите нужди за 2015. И това защото ако поради някаква причина продажбата се провали, Националната банка на Гърция може да бъде принудена да поиска допълнителни капитали от международните пазари през 2016, в условията на пълното прилагане на Директива BRRD на ЕС за спасяване на банките. Така че за да избегне едно такова развитие на събитията, което би изложило на опасност акционерите, притежателите на облигации и вложителите ѝ, Националната банка ще действа много активно за намирането на инвестиционни капитали по време на т.нар. road shows, които ще се проведат в близко бъдеще.

 

 

Категории: гръцки банки рекапитализация капиталови нужди стрес тестове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus