Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки в най-неблагоприятно положение от началото на кризата

06 Юни 2015 / 13:06:31  GRReporter
1096 прочитания

Банките в Гърция са в най-лошото си положение от началото на кризата. Според източници от банките, влоговете са се свили до под 130 милиарда евро, и това е най-ниското ниво през последните 11 години. Необслужваните кредити са  скочили до 80 милиарда евро и това е исторически отрицателен рекорд. Драстично са намалели вноските по нови кредити, както и исканията за предоставянето на такива.

През юни 2012, когато страната също беше в тежко положение и имаше риск за излизане от еврото, вложенията се бяха свили до 150 милиарда евро, тоест с 22 милиарда повече от днес.

В края на октомври влоговете на домакинствата и на фирмите са били 164,5 милиарда евро. Обаче несигурността в страната, последвала след избора на президент и предсрочните парламентарни избори, както и продължаващите безрезултатни преговори с партньорите, предизвикаха голяма вълна на изтичане на влогове. Според представители на банките, днес вложенията на частни лица възлизат на 128 милиарда евро, тоест загубени са над 36 милиарда само за 7 месеца.

На исторически ниски нива са и акциите на банките. Търгуват се на цени, много по-ниски от тези, при които беше извършена рекапитализацията през 2012 г., когато банките бяха с отрицателни собствени капитали. Показателно е, че вчера банковите акции спаднаха с над 10% като отзвук от решението на правителството да слее вноските към МВФ.

В същото време рязкото влошаване на икономическото състояние води все повече домакинства и фирми до невъзможност да плащат задълженията си към банките. Заради несигурността през първото тримесечие бе отбелязано увеличаване броя на необслужваните кредити, след като около година техният брой намаляваше. Представители на банките смятат, че необслужваните са надминали 35% от общия размер на кредитите, което съответства на 80 милиарда евро. От банковия сектор предупреждават, че ако положението на икономиката не се нормализира скоро и не се достигне до резултатно решение на този голям проблем, банките ще се нуждаят от допълнителни капитали.

В лошо положение е банковият пазар що се отнася до предоставянето на нови кредити. Несигурността и безпокойството относно изхода от преговорите са парализирали пазара. Като резултат на това, през май драстично са се ограничили вноските по нови кредити, а освен това е намалял броят на желаещите за ново кредитиране.

Категории: банки необслужвани кредити изтичане на влогове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus