Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцките банки във ваканция от понеделник

28 Юни 2015 / 19:06:30  GRReporter
1750 прочитания

21,40: Гръцкото Министерство на финансите съобщи, че дневният лимит за теглене от банкомати е 60 евро.

21,30: Министерският съвет на Гърция заседава, за да реши параметрите на контрола върху движението на капитали в страната - дневният лимит на физически вложител, седмичният лимит на физически и юридически лица, както и продължителността на ограничителната мярка.

21,10: Позовавайки се на свои източници, телевизия Скай съобщи, че банките няма да отворят преди 6 юли включително. Т.е. банковата ваканция ще продължи и на 6 юли. Няма да извършват нито електронни, нито междубанкови разплащания. Очаква се огромен недостиг на хранителни стоки, лекарства и горива.

20,55 часа: "Eurogroup оспори суверинитета на гръцкия народ и правото му да проведе референдум", заяви в специално обръщение към гърците премиерът Алексис Ципрас. Облечен в светлобежов костюм и видимо лошо настроение той подчерта, че затварянето на банките и налагането на контрол върху движението на капиталите са пряко следствие от отношението на министрите на финансите на страните от Еврозоната към Гърция. Ципрас очаква, че тези действия на Eurogroup ще имат обратно на очакваното въздействие върху гръцките избиратели, които следващата неделя категорично ще отхвърлят властта на меморандумите.

Въпреки омразата си към меморандумите обаче гръцкият премер призна, че е изпратил молба за удължаване на действащия меморандум до министър-председателите на страните от Еврозоната, до президента на Европейския съюз и на Европейската комисия. Ципрас ги призовава да отхвърлят решението както на Eurogroup, така и днешното решение на Европейската централна банка да не увеличи спешната ликвидна помощ за гръцките банки.

Алексис Ципрас увери гърците, че държавните служители и пенсионерите утре ще си получат пенсиите и заплатите, а също че и влоговете са гарантирани.

20,20часа:  В съобщение на Министертвото на външните работи на Гърция се казва, че утре в 10,00 часа външният министър Никос Коциас ще се срещне с посланиците на страните от Европейския съюз, на САЩ, Русия и Израел, за да ги информира за политическата и икономическата ситуация в страната.

В 20,30 часа се очаква изявление на премиера Алексис Ципрас.

Гръцките банки излизат във ваканция в понеделник, съобщи изпълнителният директор на банка Пиреос Антимос Томопулос. Като начало те ще останат затворени една седмица.Изявлението бе направено след току-що приключилото заседание на Съвета за системна стабилност. Всеки момент се очаква пресконференция на финансовия министър Янис Варуфакис.
Атинската борса също ще остане затворена утре.
Очаквайте подробности.

Категории: банки ваканция Атинска борса Съвет за системна стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus