Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките имоти се обезцениха с 2 трилиона евро

08 Октомври 2015 / 15:10:23  GRReporter
975 прочитания

На 2 трилиона евро се равняват загубите на гърците от спада на цените на имотите от началото на икономическата криза през 2008 до днес. Той се дължи на намаляването на цените на всички категории имоти с 50 на сто, но и на прекъсването на инвестиции, които се очакваше да повишат тяхната стойност. Това обяви на вчерашната конференция за пазара на недвижими имоти Prodexpo управляващият директор на компанията за услуги в сектора CBRE Atria и заместник-председател на Съюза на инвеститорите в недвижимо имущество Янис Перотис. По думите му една голяма част от тези загуби на пазара на имоти се дължи на погрешната данъчна политика, която бе приложена през последните години. Той посочи, че тя е влошила допълнително вече наличните негативни последствия, които икономическата криза е причинила на пазара.

Според Янис Ганос, председател на компанията RICS в Гърция и Кипър вече е наличен значителен дисбаланс в данъчното облагане на имотите, тъй като данъци се налагат както върху собствеността, така и при прехвърлянето им, и то в период на спад на цените. По този начин през 2014 данъчното облагане на имотите е достигнало до стойност 2,3 на сто от гръцкия БВП. Същото се очаква да се случи и през текущата година, докато само няколко години по-рано то е данъчното облагане е било от порядъка на 1 на сто от БВП.

В тази връзка депутатът от Потами и бивш главен секретар за държавните приходи Харис Теохарис посочи, че днес Гърция заема петото място в ЕС по данъчно облагане на имотите, а в същото време продажните цени на жилищата и офисите са спаднали с 50 на сто от началото на икономическата криза до днес.

Представители на сектора твърдят, че в настоящия момент пазарът на имоти е подложен на още по-голям натиск вследствие на несигурността и липсата на ликвидност, които предизвикаха капиталовият контрол, неосъществената още рекапитализация на банките и липсата на доверие относно изпълнението на задълженията на новата спасителна програма.По думите им тези фактори възпрепятстват идването на нови инвеститори, тъй като държат гръцката икономика „в плен”.

Според данни, които представи Лила Патераки от компанията Zeus Capital Partners, от началото на годината до днес в пазара на имоти в централна и югоизточна Европа са били инвестирани 6 милиарда евро. До края на 2015 тази сума се очаква да достигне до 10 милиарда евро, като Гърция ще отсъства напълно от инвеститорската „карта”.

От своя страна делегираният консултант на Фонда по приватизации Лила Цицоянопулу обяви започването на нови конкурси за приватизирането на голям брой държавни имоти, които се намират на туристически дестинации в цялата страна. Сред тях са имот с площ 615 декара в Порто Хели, върху който могат да бъдат застроени 97 500 кв.м. и да се изгради хотелски комплекс, игрище за голф и летище. Други имоти в този списък се намират във Вартоломио в западната част на Пелопонес с площ за строеж 40 736 кв.м., в Йерисос на Халкидики (231 декара с фронт към крайбрежната ивица с дължина 1,7 км) и площ от 137 декара с възможност за строеж на площ от 62 000 кв.м. в Агия Триада край Солун. Конкурс ще се проведе и за приватизирането на площ от 120 декара в Криопиги на Халкидики с фронт към морето с дължина 750 метра.

Цицоянопулу посочи също, че до края на първото тримесечие на 2016 ще се осъществи пилотната секюритизация на бъдещите приходи от приватизацията на серия от държавни имоти, както е посочено в подписания с кредиторите меморандум. Относно приватизацията на площта, където се намираше старото атинско летище в предградието Елинико, тя заяви, че целта е до края на 2016 да бъдат превъзмогнати всички социални и политически пречки за осъществяването ѝ.

Категории: ИкономикаПазари имоти обезценяване приватизации на държавни имоти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus