Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките капитали търсят убежище в България

09 Декември 2015 / 16:12:34  Иван Петков
857 прочитания

Икономическата миграция на гръцки компании към България се наблюдава от началото на 2015 и се засили през втората половина на годината, като няма изгледи този процес да намалява. Напротив, пренасянето на гръцкия капитал зад граница тече с пълна сила и това ясно се усеща от интереса на гръцките инвеститори към закупуване на бизнеси от всякакви сфери на икономическия живот в своята северна съседка.

На пресконференция, свързана с представяне на резултатите от проучване на бизнес климата „Европейски икономически преглед 2016”, на въпрос на GRReporter председателят на Българската търговско-промишлена паката Цветан Симеонов отговори: „В момента е трудно да се говори с цифри, но е повече от очевидна тенденцията за прехвърляне на гръцки бизнеси в България. Интересите са насочени към всички сфери, които са по-печеливши в сравнение със ситуацията в Гърция, а това означава всичко в България. Чисто прехвърляне на капитали, търси се убежище за запазване на приходите. Тук идва и моментът с по-ниските данъци в България.”

Проучването, което представя нагласите и очакванията на европейския бизнес за 2016 предлага и интересна база за сравнение между двете балканските държави. По показател за приходи от продажби, България се нарежда на 18-та позиция по оптимизъм за приходите от местния пазар. Гърция убедително и очаквано, предвид развитието на икономическата криза в страната, заема предпоследно място, изпреварена само от Унгария.

Приходите от продажби в чужбина са показател, по който гръцкия бизнес логично изпреварва българския, предвид тенденцията за изнасяне на производства извън територията на Гърция.

В областта на заетостта Гърция заема последно място, което е очаквано, предвид продължаващата финансова и икономическа криза и свързаната с това миграция на капитали зад граница. България отново е в златната среда, като заема 12-то място.

При очакванията за инвестициите, България запазва своето 12-то място, а Гърция отново е на последното 24-то. Във връзка с инвестиционния интерес към България, от Българската търговско-промишлена паката завиха, че наблюдават засилена активност от страни като Италия и Австрия, които се присъединяват към интереса на гръцките инвеститори. Причините за този интерес са ниските данъци и изнасянето на производства в страна с по-ниска цена на работната ръка.

България се нарежда на 8-мо място по преобладаващи перспективи за бизнес климат през 2016 сред страните в Европа. Гърция заема предпоследното 23-то място.

От всички показатели, най-малки са притесненията от валутните курсове, а най-големите са свързани с цените на енергията и суровините и липсата на квалифицирана работна ръка. Последният показател е валиден с особена острота както за Гърция, така и за България, тъй като двете държави имат засилващ се имиграционен поток, в това число на млади и образовани хора.

Категории: Гръцки капитали миграция бизнес климат България Гърция БТПП Европейски икономически преглед 2016
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus