Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките предприятия масово се изнасят към България, отварят нови 20 000 работни места

22 Ноември 2015 / 17:11:51  GRReporter
2232 прочитания

Стотици гръцки фирми от всякакъв вид, но главно малки и средни, се изнасят към съседните страни – България, Албания, Кипър, в търсене на по-добър бизнес климат и по-ниски данъци, даже и за автомобилите си.

Данни от българския Търговски регистър показват, че само за една година (от 2013 до 2014, преди налагането на капиталовия контрол) броят на фирмите с гръцки собственици е достигнал 11 500. Това е увеличение с 28%. Според информациите, гърци са внесли над 60 000 искания за създаване на фирми или за отваряне на лична или фирмена банкова сметка. Около 10 000 са съответните искания в Кипър.

Представители на съседните страни често посещават Гърция и се опитват да привлекат евентуални нови работодатели. Те рекламират по-ниското данъчно облагане, по-малките заплати, по-ниските осигурителни вноски и възможността за банкови кредити. Обещават даже и безплатно пребиваване в случай на създаване на работни места. Характерен е примерът с посещението на албански депутат и председател на Комисията за развитие и инвестиции в Албания, посетил неотдавна Атина, за да рекламира атрактивната бизнес среда в страната си. Той обещава безплатни жилища за период от 100 години на онези, които открият 50 работни места за албанци в Албания.

Business run

Според председателя на Гръцката конфедерация на търговията и предприемачеството Василис Коркидис рискът от увеличаване на тази вълна нараства. Самият той говори за опасността от „business run” и се позовава на данни, според които гърци са поискали издаването на около 60 000 данъчни номера в България и 10 000 в Кипър. Той цитира и данни, публикувани през лятото, според които Българската стопанска камара предвижда, че гръцки работодатели ще създадат до 20 000 работни места в България (в гръцки фирми до момента работят около 70 000-80 000 българи). Представители на гръцкото посолство в България говорят, че интересът към преместване от страна на гръцките фирми, който беше много силен през лятото заради капиталовия контрол, сега намалява. Но във всеки случай, цифрите говорят сами: само през 2014 са създадени 2500 нови фирми с гръцки собственици, дори и само за да декларират като единствени активи луксозен джип (България има много по-благоприятен данъчен режим в сравнение с Гърция).

Перспективите за бизнес на Балканите създават своеобразен „пазар” в Атина. Финансови консултанти, счетоводители, адвокати действат като посредници за онези, които искат да преместят бизнеса си. Счетоводителят Панайотис Панделис, специалист по данъчното облагане, преди дни покани албанския депутат Artan Gaci, дошъл в Гърция, за да представи предимствата, осигурявани на евентуалните инвеститори – заплата от порядъка на 220 евро, включително вноските от работодателя, 15% данък за фирмите (срещу 29% в Гърция) с перспектива за по-нататъшно намаляване до 10%, както и жилища с наем 1 евро на година, за период от 100 години за онези, които открият 50 работни места за албанци, регистрирани на борсата на труда. Подобни условия предлагат и другите държави. България не само облага фирмите с 10%, но и предлага освобождаване от данъци до 100% за 5 години, ако бъде открита фирма в район с безработица над 35%. Предлагат се специални облекчения и на фирми, които наемат регистрирани на борсата безработни (изваждане на заплатите и вноските за сметка на работодателя от печалбите за срок до 12 месеца).

Данните по страни

Какъв е инвестиционният климат в съседните страни:

България: Средната работна заплата през второто тримесечие е 449 евро, увеличението на годишна база е 7,6%. Средната заплата нараства през последните години, от началото на 2013 досега се е увеличила с около 15%. Минималната заплата от началото на 2015 е 194 евро за 8-часов работен ден. България инвестира много в създаването на работни места и това дава резултати. През 2014 безработните са били 384 500 срещу 433 200 през 2013. Процентът на безработицата е намалял от 13% на 11% (това е 11-ият по височина процент в ЕС). България облага с 18% работодателя за осигурителни вноски (в Гърция процентът е 25% и се обсъжда увеличаване). За работещите коефициентът е 13%. Фирменият данък е единен – 10%, а дивидентите се облагат с 5%. Има данък от 8% върху лихвите от депозитите. ДДС (20% срещу 23% в Гърция) се налага само на фирми с оборот над 25 000 евро (в Гърция съответната сума е 10 000 евро).

Кипър: Създаването на ООД в Кипър струва около 1000-1200 евро, плащат се и около 1000 евро годишно за основни правни разноски за представителство (седалище, офис). Фирменият данък е 12,5%. Налага се и постоянна годишна такса от 350 евро.

Вноските за сметка на работодателя достигат 11,5%, а тези на работника - 7,8%. ДДС в Кипър в 19%, а за някои категории (ресторанти, хотели и др.) е 9%.

Албания: Средната месечна заплата е 325 евро, а минималната е 155 евро. Малките фирми с оборот до 57 140 евро плащат 7,5% данък. По-големите фирми се облагат с 15%, а ДДС е 20%. Осигурителните вноски са 15% за сметка на работодателя и 9,5% - на работника. Гърция е най-големият инвеститор в Албания с дял от над 25% от чуждите инвестиции. Гръцките фирми са над 640 по данни на албанската статистическа служба, и представляват около 12% от чуждите фирми в страната.

Категории: гръцки компании балкански държави Албания България Кипър работни места данъчно облагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus