Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият бизнес мигрира към съседни държави

19 Август 2015 / 12:08:08  GRReporter
1086 прочитания

Политиката е предният фронт на икономиката, както казват. И когато има политически сътресения, логично е да очакваме и икономически такива. Гърция не прави изключение, нещо повече – през последните години икономическите сътресения водеха до политически, а политическите – до икономически. Последното завъртане на този порочен кръг се отрази както на гражданите, така и на гръцките компании. Фокусът на завършилата ни анкета беше върху фирмите и прогнозите за тяхната миграция към съседни държави под натиска на увеличаваща се данъчна тежест и несигурен икономически климат в страната. В тази връзка ви попитахме: „Смятате ли, че ще се оправдаят прогнозите за масово преместване на гръцки фирми в съседни държави?”

Ще започнем обобщението на анкетата от гръцката страница на GRReporter. Миграцията на компании в условията на икономическа, финансова и социална криза е фактор, който може да задълбочи проблемите, които стоят пред гръцкото общество, вместо да ускори тяхното решаване. Една такава миграция ще се усети както от държавата, заради намаляването на данъците, така и от обикновения гражданин, заради липсата на работни места. 62% от далите своя вот читатели на гръцката ни страница са на мнение, че вече хиляди компании са напуснали страната и са прехвърлили своята дейност на територията на България и Македония. Песимистичните настроения се допълват с 23% вот, според който, в най-близко бъдеще няма да има вече гръцки фирми. 15% от читателите са на мнение, че подобна прогноза е валидна само за малкия бизнес, като за средните и големи компании Гърция е по-подходящ пазар. Интересен е последният отговор, който не е спечелил нито един читател, а именно възможността корабните магнати да се преместят в Кипър, ако данъците продължават да растат. Знаем, че корабоплаването е една от перлите на гръцката икономика и дори само мисълта за нейната евентуална загуба буди изключително неприятно усещане. Вероятно това е причината този отговор да не получи нито един глас.

Читателите на българската ни страница са донякъде облагодетелствани от положителен отговор на поставения въпрос. Миграция на компании в България означава повече капитал, повече производство, повече работни места и повече данъци за държавата. Както се казва, нещастието за едни е щастие за други. 45% от читателите са отговорили, че от началото на кризата, хиляди гръцки компании са прехвърлили своята дейност в България (и Македония). 31% от гласувалите в анкетата отчитат, че това са предимно малки фирми, докато големите гръцки компании все още не са предприели подобни драстични мерки. 13% споделят крайно песимистичния сценарий, че в скоро време няма да има жизнеспособен бизнес в Гърция. 11% предвиждат, че ако данъците продължат да нарастват, корабните магнати ще предпочетат съседен Кипър.

Сходен е вотът на английската страница на сайта ни. 45% от читателите отчитат, че хиляди фирми са преместили своето седалище в България и Македония. С една идея по-силен е песимистичният поглед над ситуацията – 24% са на мнение, че скоро няма да има гръцки компании. 17% предвиждат, че корабните магнати ще прехвърлят своите флотилии към Кипър. 14% са на мнение, че само малките фирми могат да си позволят такъв радикален ход, докато за едрия бизнес Гърция си остава по-добър пазар.

С наближаването на началото на политическия сезон идва и новата ни анкета, в която ви питаме: Какво очаквате да се случи през септември в Гърция? Не забравяйте да аргументирате своя вот в коментарите под анкетата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus