Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият БВП губи на седмица 2,8 милиарда евро от капиталовия контрол

30 Юли 2015 / 09:07:23  GRReporter
862 прочитания

Остра критика срещу действията на правителството през последните чест месеца, които предизвикаха рецесия в гръцката икономика и загуби на БВП в размер на 2,8 милиарда евро на седмица отправи правителствената служба за държавния бюджет.

В тримесечния си доклад експертите на практика обвиняват директно правителството за днешната ситуация в страната и отхвърлят напълно реториката, че споразумението с кредиторите е равносилно на преврат.

В прогнозите си те посочват, че следващите 2-3 години „ще бъдат тежки за политиката, обществото и икономиката”. В същото време предупреждават, че „няма тежка ситуация, която да не може да се влоши още повече”, както и че рискът от фалит и излизане от Еврозоната съществува и днес. Експертите призовават гръцкото  правителство да приеме изпълнението на предвиденото в спасителната програма като собствен ангажимент.

„Състоянието на икономиката през първата половина на 2015 се влоши, затова страната се върна към рецесия”, заявяват те и посочват причините за това:

  1. Продължителните преговори
  2. Непостигането на споразумение с кредиторите
  3. Съчетанието на слабото финансиране чрез Фонда за спешна ликвидност с повишеното оттегляне на депозити
  4. Оттеглянето на правителството от преговорите
  5. Спирането на изплащането на заеми към МВФ
  6. Обявяването на референдума
  7. Изтичането на втората спасителна програма в края на юни 2015
  8. Изборният процес и общата несигурност

„В определен момент пролича, че страната бе поела по пътя към хаотичен фалит”, посочват от службата, която веднага след изборите на 25 януари бе заявила, че „е необходимо да се сключи споразумение с институциите възможно най-скоро”.

По подобен начин посочва и в разпространения си вчера доклад, че: „бързото постигане на споразумение с Европейския механизъм за стабилност, основано на програма за реформи, чието изпълнение ще бъде поето като ангажимент от страна на гръцкото правителство и общество, въпреки политическите и идеологическите затруднения, беше и продължава да е за предпочитане пред продължението на несигурността и вероятен хаотичен фалит”.

Парламентарната служба за държавния бюджет описва и загубите за гръцката икономика през последните шест месеца. По-конкретно експертите посочват, че:

-          4 – 10 млрд. евро са загубени от БВП за 2015, като се има предвид новата прогноза, че рецесията тази година ще е 2 – 4 %

-          Спадът на седмичния БВП след налагането на капиталов контрол е за 2,8 милиарда евро за периода юли – септември, ако потреблението достигне до 80 % или 1,75 милиарда, ако потреблението е от порядъка на 50 %

-          От ноември 2014 до юни 2015 от банките са били изтеглени депозити за 37 милиарда евро

-          Възможно е през 2015 да бъде отчетен първичен дефицит в размер на 1 % от БВП

Паралелно с това парламентарната служба за държавния бюджет отхвърля напълно определението на постигнатото на срещата на върха на ЕС споразумение като „преврат”. Експертите го определят като „заблуждаващо” и допълват, че то „не спомага политическия избор на правителството, тъй като пречи на рационалната дискусия за конкретни мерки и реформи”. „Конкретното становище бе подписано от гръцкото правителство вследствие на предоставената му от мнозинството в парламента подкрепа да преговаря, която бе ратифицирана чрез приемането на закон!”.

Службата предупреди, че следващите месеци и вероятно следващите 2-3 години ще бъдат тежки за гръцката политика, обществото и икономиката, като усилията за постигане на консолидация и растеж „налагат по-широки политически консенсуси, които изглежда, че се създават на по-постоянно ниво на политическата сцена”.

Категории: ИкономикаПолитика парламентарна служба за държавния бюджет загуби за БВП рецесия капиталов контрол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus