Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма

14 Август 2015 / 09:08:15  GRReporter
890 прочитания

42-ма депутати от СИРИЗА гласуваха против, разпадането на коалицията се размина само с един отрицателен вот. Бившият финансов министър Янис Варуфакис, председателката на парламента Зои Костандопулу и заместникът й Алексис Митропулос бяха сред депутатите, които гласуваха против меморандума.

Общо 222 депутати гласуваха за третия Меморандум, 64 бяха против, 11 не се явиха в пленарната зала, за да гласуват или се въздържаха от гласуване. От управляващата коалиция само 118 депутати подкрепиха спасителната програма, с двама по-малко от "психологическата" граница от 120 депутати, която обяви самият премиер. За Меморандума гласуваха депутатите от опозицията - Нова демокрация, ПАСОК и Потами.

"Изборът ни беше между Меморандум в Еврозоната или Меморандум с драхми", призна в драматична реч преди гласуването премиерът Алексис Ципрас. Гръцките медии съобщават, че премиерът е поискал вот на доверие от парламента, насрочен за 20 август. 20 август е датата, когато Гърция очаква изплащането на първия супер транш на стойност 25 милиарда евро от новата спасителна програма.

Очаквайте подробности.

Категории: гръцки парламент трета спасителна програма гласуване СИРИЗА Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus