Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент одобри втория пакет мерки

23 Юли 2015 / 04:07:02  Анастасия Балездрова
764 прочитания

В 04:00 след полунощ гръцкият парламент гласува втория пакет мерки, които трябваше да бъдат приети за завършването на втората и започването на преговори за сключването на третата спасителна за страната програма. Те включват опростяване на Гражданския процесуален кодекс и въвеждане на европейски правила за спасяването на банките.

230 депутати дадоха положителен вот, 63 – отрицателен и петима се въздържаха. Броят на депутатите от СИРИЗА и Независимите гърци, които подкрепиха проектозакона отново бе 126 души. През изминалите дни правителствени кръгове посочваха, че ако той падне под критичния минимум от 120 депутати, кабинетът ще падне.

След загубата на подкрепата от страна на хардлайнерите в СИРИЗА, Ципрас разчита на подкрепата на проевропейската опозиция, за да прокара тежките мерки. Почти всички гласували негативно миналата сряда депутати от СИРИЗА повториха своя вот или се въздържаха с изключение на бившия финансов министър Янис Варуфакис, чието гръмко „не” миналата седмица днес се превърна в „да”. За разлика от него всички членове на Лявата платформа гласуваха с „не”, въпреки предупреждението на премиера, че няма да позволи на конкретните депутати „да се крият и да правят героични изявления”, криейки се зад неговия подпис под споразумението.

Заседанието протече в много напрегната атмосфера. В речта си Алексис Ципрас посочи, че ще изпълни подписаното в Брюксел споразумение, въпреки че смята политиките, които налага то за погрешни. „Консервативните сили в Европа все още не се отказват от плановете си да изведат Гърция от Еврозоната. Съгласихме се на труден компромис, за да избегнем най-крайните планове на най-крайните консервативни кръгове в Европа”, заяви той.

Заседанието започна със закъснение и след разпалени дебати около процедурата. Председателката на парламента Зои Констандопулу за пореден път слезе от президиума и малко преди вота (около 03:35) произнесе пламенна реч срещу споразумението и кредиторите.

По-рано Нова демокрация и лявоцентристката партия Потами призоваха правителството да внесе вот на недоверие срещу нея, но подобно действие не бе предприето. Ципрас ще се срещне с Констандопулу по нейно искане в четвъртък в 12:00 в правителствената резиденция Максиму.

Категории: Политика гръцки парламент гласуване втори пакет мерки трета спасителна програма кредитори Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus