Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият пазар в състояние ”no deal, no grexit”

18 Май 2015 / 14:05:14  GRReporter
1103 прочитания

Гръцкият пазар се намира в състояние на пълен застой, тъй като всеки ден, който минава без да има постигнато споразумение между правителството и кредиторите, се губят 22,3 милиона евро от БВП на страната, на всеки 24 часа затварят 59 фирми, а заетостта намалява с 613 работни места.

Според съобщение на Гръцката конфедерация за търговия и бизнес, трябва незабавно да бъде постигнато споразумение с кредиторите, иначе икономиката на страната няма да може да заработи. «Дори да бъде окачествено като не много добро, или под очакванията, смята се за сигурно, че то ще позволи на гръцката икономика да се задейства като пружина, тъй като най-накрая пазарът ще бъде оставен да работи свободно през оставащите месеци от 2015», се посочва в съобщението.

„Инжекциите“ с ликвидност не могат да накарат пазара да се съвземе

От Конфедерацията посочват, че пазарът се намира в пълен застой, а „инжекциите“ с ликвидност не могат да го спасят – той се нуждае от „преливане на кръв“ в размер на 25 милиарда евро, за да започне отново да функционира, тъй като загубите от първите пет месеца на 2015 трудно ще бъдат покрити през остатъка от годината. В съобщението се припомня, че последните 5 години е отчетен спад в оборотите в областта на търговията на дребно – с 26,2%, в търговията на едро – с 37,1% и при автомобилите – с 61,9%. Балансът по текущата сметка е приключил с незначителен излишък от порядъка на 0,9% от БВП през 2014, с ръст във вноса и износа на стоки в размер на 4,7% и 4,9% съответно.

Пазарът се намира в състояние «No Deal, No Grexit»

Както отбелязват от Гръцката конфедерация за търговия и бизнес, тяхната официална позиция е да се приключи с четиримесечния застой на пазара при режим "No Deal, No Grexit", като се замени съдържанието на първоначалното споразумение "пари за дълга и услуга за страната" с икономическата стратегия "пари за пазара и развитие за страната".

95% от заявленията за отпускане на кредит биват отхвърляни

В своето съобщение Конфедерацията представя редица данни, които разкриват възникналия проблем на пазара. По отношение на ликвидността на пазара, 95% от заявленията за отпускане на кредит биват отхвърляни ежедневно от търговските банки, след нареждане и според правилата на Европейската централна банка към Банката на Гърция, и вече едва 1 от 10 малки или средни фирми се обръща за кредит към системните банки. Освен това усвояването на финансовите инструменти за бизнес ликвидност не надвишава 40%, а при финансирането на търговията то не е повече от 12%.

Минимум 1/8 от депозитите са дадени на държавата във вид на кредит

Депозитите в гръцките банки възлизат на около 138 милиарда евро, близо 58% от общия размер на отпуснатите заеми, възлизащ на 219 милиарда евро. Минимум 1/8 от депозитите в банките са дадени на държавата във вид на кредит за подновяване на държавните ценни книжа. От декември 2014 до сега изтеглените депозити се изчисляват на 35 милиарда евро, от които 4 милиарда евро само през април. Банките са на ръба, тъй като поради непрекъснатото теглене на пари наличните средства не достигат. Ликвидността не надхвърля 2,5 милиарда евро, а всекидневните нужди на системните банки се покриват „на час по лъжичка“ от Механизма за спешна ликвидност ELA. Освен това в продължение на 52 месеца се наблюдава отрицателна кредитна експанзия, като днешните нива са от порядъка на -2,5%. В сравнение с миналогодишния месец март през същия период тази година банките са отпуснали с 639 милиона евро по-малко кредити на реалната икономика. Също така отчетен е ръст с 32% на лошите заемите в периода 2013-2014. От 77 милиарда евро в края на 2014 лошите заеми днес възлизат на 80-82 милиарда евро, от които 42 милиарда евро са бизнес заемите, 28 милиарда евро са жилищните заеми, а останалите 12 милиарда евро – потребителски. От всичките 23 милиарда евро заеми, отпуснати на малки и средни предприятия, 10 милиарда евро са „на червено“, като процентът закъснение в погасяването им достига 43%.

Правителството е пристъпило към «вътрешно прекратяване на плащанията»

През първите четири месеца на годината за всеобща изненада бюджетът отчита първичен излишък в размер на 2,16 милиарда евро, докато прогнозите бяха да бъде отчетен първичен дефицит в размер на 287 милиона евро. Разходите са близо 2 милиарда под заложеното в бюджета, което потвърждава предположението, че правителството е пристъпило към «вътрешно прекратяване на плащанията», което обаче задушава местната икономика. Освен това през 2014 държавният дълг достига 177,1% от БВП на страната, а намаляването на бюджетния дефицит – до 3,5% от БВП от 15,6% през 2009. Прогнозата за растеж през 2015 бе преразгледана от 2,5% на 0,5% или 0,2%, както и прогнозите за намаляване на първичния излишък с 50% - от 2,4 милиарда евро през 2014 на 1,2 милиарда евро. Просрочените задължения възлизат на 4,4 милиарда евро, а дефицитът в осигурителните фондове – на 349 милиона евро през 2015, спрямо излишъка в размер на 798 милиона евро през 2014. В периода 2009-2014 свиването на БВП на страната е достигнало 24,6% и се оценява на близо 179 милиарда евро през 2014.

Що се отнася до дефлацията, през април 2015 тя достига -2,1% спрямо -1,3% през 2014, като се очаква показателите да се променят още вследствие на промените, до които ще доведе прилагането на единната ставка ДДС от септември 2015.

 

 

Категории: гръцки пазар срив споразумение кредитори лоши заеми Банка на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus