Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка

20 Август 2015 / 19:08:23  GRReporter
1102 прочитания

По време на телевизионното си обръщение към гръцкия народ Алексис Ципрас заяви, че подава оставка, тъй като е завършил първият цикъл след преговорите с кредиторите и отпускането на първия транш от новия спасителен план за Гърция. Той изброи успехите на правителството по време на преговорите с кредиторите, като посочи какво точно е спечелила и загубила Гърция. Премиерът обаче заяви, че сега трябва народът да реши дали правителството се е справило успешно, или не, и това ще стане чрез най-демократичната процедура - изборите, които най-вероятно ще се проведат на 20 септември.

Алексис Ципрас заяви, че народът трябва ясно да заяви кой иска да продължи преговорите с кредиторите за държавния дълг. Според премиера политическият мандат от 25 януари се е изчерпал и негов морален дълг е да постави на преценката на гърците това, което е направил до сега - и успехите, и пропуските. Той поиска вота на народа, за да може, както заяви "да управляваме по-опитни, по-подготвени и по-приземени".

Според Ципрас Европа вече не е същата след тези 6 месеца на преговори, защото е станало ясно, че политиката на строги мерки не носи очакваните резултати, а съпротивата на гърците е станала пример за други европейски народи. 

След края на обръщението си министър-председателят се отправи към президентската резиденция, за да връчи оставката си и тази на правителството на президента Прокопис Павлопулос. По време на срещата с държавния глава Алексис Ципрас заяви, че след завършването на цикъла преговори с кредиторите и отпускането на първия транш от новия спасителен план икономическата стабилност в страната е възстановена, а сега остава да бъде възстановена и политическата стабилност чрез изборите.  

Очаквайте подробности.

 

Категории: Алексис Ципрас предсрочни избори телевизионно съобщение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus