Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцко-италиански пинг-понг кой носи отговорността за трагедията на Norman Atlantic

03 Януари 2015 / 11:01:41  GRReporter
1430 прочитания

Като топка между Гърция и Италия се прехвърля отговорността за трагедията на ферибота Norman Atlantic.

Заместник-прокурорът на Бари Еторе Кардинали обвини Гърция за недостоверността на списъка с пасажерите, който предизвика голямо объркване за броя на изчезналите. По-рано капитанът на кораба обвини фирмата-собственик ΑΝΕΚ  за претоварването му.

„Официалният брой на изчезналите може да бъде оповестен, когато Гърция реши да ни даде достоверен списък с пасажерите” коментира Кардинали и обвини гръцките  власти, че действат изключително бавно.

Заместник-прокурорът говори след първия оглед на кораба, който беше докаран в Бриндизи и подчерта, че „според най-оптимистичната прогноза” изчезналите са 10, а в най-лошия случай са 15.

Той потвърди, че все още има вероятност да бъдат открити други тела на кораба, особено в гаража, където е избухнал пожарът. Намерена е и черната кутия на ферибота, която може да хвърли повече светлина върху причините за трагедията.

От гръцка страна, Министерството на търговския флот публикува електронната кореспонденция, чрез която на на италианската страна (MRCC/ROME) са изпратени навреме списъците на пътниците и екипажа, така както те са били получени от упълномощеното лице на фирмата (Designated Person Ashore/DPA), което отговаря за процедурите за безопасно управление на кораба.

Беше публикувана подробната история на действията на Единния координационен център на бреговата охрана от момента, когато е бил информиран за пожара на Norman Atlantic, до момента, когато за първи път е осъществена комуникация с капитана.

Успоредни разследвания

Провеждат се успоредни разследвания на прокуратурите на Гърция и Италия за причината на трагедията.

Проучва се дали са били спазени изискваните мерки за сигурност на кораба- както от страна на гръцките, така и на италианските власти. Прокуратурата на Пирея е поискала информация от пристанищните власти за състоянието на кораба, в рамките на предварителното разследване.

Прокуратурата иска разследване на две вероятни престъпления: нарушаване на движението на транспортното средство, от което може да произтече риск за хората и от което е настъпила смърт, и палеж.

В Италия медиите публикуваха информация за четири лица, срещу които ще бъдат повдигнати обвинения. Прокуратурата на Бари обвинява представителя на ΑΝΕΚ в Италия (не се споменава името му), служителя на компанията Павлос Фандакис, 45-годишния палубен офицер Луиджи Йовине и 56-годишния инженер Франческо Романо.

Междувременно беше определена самоличността на трета гръцка жертва, както обяви Министерството на търговския флот. Това е Герасимос Казандзидис, който е бил идентифициран в Бари от близките си.

Категории: Norman Atlantic ферибот пожар жертви гръцки граждани прокуратура разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus