Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото правителство иззема парите на посолствата

15 Май 2015 / 17:05:56  GRReporter
925 прочитания

Гръцкото правителство изпрати писмо до десетки дипломатически представителства на страната в чужбина с искането да върнат незабавно неоползотворените си парични средства.

Според документа, който цитира гръцкото издание „То Вима” всички посолства и консулства на Гърция се призовават да изпратят в Атина неизползваните си финансови средства, както и приходите от консулски услуги (издаване на визи, пълномощни и други документи). До днес всички тези суми се използваха само частично за покриването на оперативните разходи, осигурени от гръцкото министерство на външните работи. Ведомството получаваше само малък процент от тях, а данъчните служби – нищо.

Средствата, които дипломатическите представителства трябва да върнат са свързани предимно с покриването на нужди като канцеларски материали, почистващи препарати и др. за текущото двумесечие.

В изявления пред  „То Вима” дипломати с дългогодишен опит отбелязват, че в миналото никога не е бил разпращан подобен документ.

Междувременно започнаха забавянията в изплащанията на заплати в държавните служби. Според гръцки медии първите служители, които не са получили аванса на заплатата си за месеца са 630-те служители на Организацията за плащания и контрол на европейските субсидии за ориентиране и гарантиране.

Първоначално те трябвало да получат парите на 13 май, но били информирани, че сумите ще бъдат внесени по сметките на 14 май. Днес пък им съобщили, че заплатите ще бъдат внесени в понеделник, без да е сигурно, че това обещание ще бъде изпълнено.

Конкретната институция бе една от първите, които внесоха паричните си резерви в срочна депозитна сметка в Банката на Гърция. По този начин гръцкото правителство успя да изплати задълженията си към кредиторите, последното от които бе в размер на 750 милиона евро и бе уредено миналата седмица.

За случая бе издадено съобщение от министерството на финансите, в което се посочва, че плащанията на заплатите в държавния сектор и пенсиите за първата половина на месеца е било извършено без проблеми в обичайните срокове. Според ведомството закъснението в Организацията за плащания и контрол на европейските субсидии за ориентиране и гарантиране се дължи на бюрократични пречки и след намесата на заместник-министъра на финансите парите се очаква да бъдат внесени още тази вечер.

В същото време икономистът Анатол Калецки твърди, че Европейският съюз не заплашва Гърция с Grexit, а с липса на ликвидност, която ще доведе до падането на правителството на Алексис Ципрас.

В днешната си статия той критикува тактиката на гръцкия премиер и финансовия министър Янис Варуфакис, които „смятат, че заплашват Европа с фалит, като я поставят пред дилемата Grexit или безусловно отписване на дълга”.

Калецки посочва, че партньорите на Гърция имат и един трети избор – да задържат страната в зоната на еврото, да я оставят без никаква ликвидност и така да вътрешната политическа подкрепа към Алексис Ципрас да рухне.

Според икономиста тази тактика е и най-добрата спрямо Гърция, „като се има предвид, че тя всеки месец се затруднява да изплати заплатите и пенсиите”. Калецки определя стратегията на гръцкия кабинет като „обречена”, тъй като първичният бюджетен излишък вече не може да бъде използван като коз в преговорите и вероятен държавен фалит би предизвикал много по-големи бюджетни съкращения от тези, които изискват кредиторите.

Анатол Калецки е на мнение, че днес Европа е по-малко обезпокоена от вероятен гръцки фалит и припомня какво се случаи преди две години, когато Кипър „игнорира ЕС”. Според него това показва, че фалитът ще бъде предпочетен като вариант.

Той ще наложи много големи бюджетни съкращения, в резултат на което правителството ще падне. „Тогава, вместо излизане на Гърция от Еврозоната ще станем свидетели на излизането на СИРИЗА от правителството. В момента, в който г-н Ципрас разбере, че условията на играта са променени капитулацията ще е въпрос на време”, отбелязва Калецки в своя анализ. 

Категории: Политика дипломатически представителства на Гърция парични средства забавяне на изплащането на заплати Анатол Калецки гръцки фалит бюджетни съкращения падане на правителството на СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus