Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото правителство очаква 24 милиона евро приходи от данъка върху сделките с България

17 Юни 2015 / 14:06:40  Иван Петков
1042 прочитания

В предложенията си до кредиторите за намаляването на бюджетния дефицит, гръцкото правителство е включило като очакван приход от 26%-ния данък върху сделките с България, Ирландия и Кипър сумата 24 милиона евро. Тъй като Ирландия няма голям търговски оборот с Гърция, тази сума ще се начисли най-вече върху сделките с България и Кипър.
"Преговорите за отменянето на данъка се водят на държавно ниво. Българската търговско-промишлена палата има подкрепата на широк кръг организации в Гърция, в това число работодатели, износители от северна Гърция. Всеки работодател с аналитичен ум знае, че този данък е вреден”, заяви за GRReporter президентът на Камарата Цветан Симеонов.

Според него ще се получи така, че гръцките компании, които оперират на българска територия, ще преустановят износа за Гърция, заради допълнителното облагане на техните стоки, и ще ги изнасят на други пазари. Произвеждат у нас, изнасят продукцията навън, резултатът от дейността ще остава в България. “След като са толкова слаби анализите на Гърция, да действат", смята Симеонов.
На територията на България оперират над 11 000 български компании с гръцко участие, а оборотите които генерират на годишна база в двете държави са 3 милиарда. Допълнителното данъчно облагане ще понижи с 20 на търговията между България и Гърция, уточни Цветан Симеонов в интервю за GRReporter.

Категории: БТПП Цветан Симеонов данък търговски обмен България Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus