Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото правителство се готви да не плати заемите към МВФ

16 Юни 2015 / 13:06:54  GRReporter
1078 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се готви да не изплати заемите към Международния валутен фонд на стойност почти 1,6 милиарда евро в края на юни, съобщи гръцкото електронно издание iefimerida.gr, като се позова на свои „изключително достоверни” източници.

Преди малко повече от седмица Атина отправи искане към МВФ да изплати всички заеми с падеж през юни в края на месеца. Фондът одобри искането, което даде повод за десетки публикации, където Гърция бе сравнявана със Замбия – единствената досега държава, отправила подобно искане преди 30 години. Така плащането бе определено за 30 юни.

Но според източниците на iefimerida.gr, които изданието описва като „високопоставени политически събеседници на премиера” плановете на Алексис Ципрас се променили. Правителството решило да не плати сборната сума няма на уречената дата и така да изиграе последната карта на Гърция в преговорите с кредиторите.

Подобен ход се очаква да предизвика международно сътресение и непредвидими последствия на финансовите пазари. В същото време гръцкият премиер уверявал събеседниците си, че не цели да насочи преговорите към разрив, а напротив – той очаквал, че кредиторите ще отстъпят пред искането на правителството за преструктуриране на държавния дълг.

Гръцкото издание отбелязва, че по време на вчерашния брифинг правителственият говорител Гавриил Сакеларидис даде следния отговор на въпроса дали Атина ще плати заемите към МВФ на 30 юни: „Надяваме се дотогава да постигнем споразумение, така че дискусията по този въпрос да няма никакъв смисъл”.

 В същото време очакванията за постигане на споразумение на заседанието на Еврогрупата в Люксембург в четвъртък вече са минимални, след като финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че няма да представи нови предложения за бюджетни мерки пред своите колеги.

Докато кредиторите са категорични, че „топката сега е в полето на Гърция”, кабинетът в Атина настоява, че неговите предложения са изчерпателни и  се намират на масата на преговорите. От своя страна Алексис Ципрас смята, че кабинетът му е отстъпил по много въпроси и по този начин никой не може да обвини Гърция, че не работи в полза на постигането на споразумение. Според коментатори Атина се стреми да прехвърли отговорността от вероятен разрив на преговорите върху кредиторите, като ги обвинява в безкомпромисност.

Днес ще се проведе заседание на парламентарната група на СИРИЗА под ръководството на премиера Алексис Ципрас. Речта му пред депутатите, която ще съдържа послания към кредиторите се очаква с огромен интерес както в Гърция, така и в Брюксел и Вашингтон. 

Категории: Политика Алексис Ципрас гръцко правителство заеми към МВФ плащане на 30 юни преговори с кредиторите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus