Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото правителство втвърдява позицията си

17 Февруари 2015 / 12:02:44  GRReporter
1913 прочитания

„Няма да позволим на никого да ни завлече с ултиматуми и рекети”, заяви говорителят на гръцкото правителство Гавриил Сакеларидис след неуспешния край на снощната среща на финансовите министри на страните – членки на Еврозоната. Той допълни, че кабинетът на Ципрас няма да поиска удължение на настоящата спасителна програма, която изтича в края на февруари и за пореден път аргументира това решение с  вота на гръцките избиратели.

В изявления в телевизионни предаване Сакеларидис посочи, че „не е възможно на Гърция да се поставят ултиматуми по толкова суров начин, особено след като вече бе направена подготовка за различен подход”.

Правителственият говорител заяви за пореден път, че гръцкото правителство „нито блъфира, нито играе на покер със страната и Еврозоната” и допълни, че в „момента на натиск е подложена не само Атина, но и Брюксел”.

Според Сакеларидис гръцкото правителство участва в преговорите с нагласата да бъдат намерени компромисни решения.

В коментар за вчерашните изявления на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който посочи, че съжалява гърците, Сакеларидис подчерта: „Необходимо е да бъдем внимателни, когато правим подобни изявления в един толкова критичен момент”. Според него думите на Шойбле, че гръцкият кабинет се държи по безотговорен начин „не представляват отговорна позиция”.

Сакеларидис беше категоричен, че неуспехът на преговорите с кредиторите няма да предизвикат никакви проблеми на финансирането на гръцките банки. Той посочи, че правителството е в контакт с Европейската централна банка и нейния президент Марио Драги и че има гаранции за безпроблемното продължение на тяхното финансиране.

Междувременно коалиционният партньор на Алексис Ципрас – лидерът на Независимите гърци и министър на отбраната Панос Каменос отхвърли по категоричен начин вероятността Атина да поиска удължение на спасителната програма, което е основната предпоставка за продължаването на преговорите с кредиторите на страната.

Веднага след заседанието на Eurogroup и преди официалните изявления на финансовия министър Янис Варуфакис, Каменос изпрати следното послание чрез личния си профил в Twitter:  „Няма да поискаме никакво продължение на меморандума. Народът ни упълномощи да стигнем до края. Всички гърци заедно казваме „Не”. Не се поддаваме на рекети”.

След новия отказ на Атина да се споразумее с европейските си партньори всички погледи са насочени към заседанието на парламентарната група на СИРИЗА по-късно днес, на което премиерът Алексис Ципрас ще представи кандидата за президент на Гърция. Очакванията са, че от речта му донякъде ще стане ясно каква ще бъде позицията на правителството му на новото заседание на Eurogroup в петък.

По-рано днес и малко преди началото на заседанието на Европейския съвет по икономически и финансови въпроси (Ecofin) Янис Варуфакис заяви: „Следващата стъпка ще бъде отговорна стъпка. Знаем, че Европа знае да дискутира по начин, който да доведе до добро и уважително решение въпреки първоначалните различия”.

От своя страна председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум не каза нищо повече от снощните си изявления, че Атина трябва да поиска удължение на настоящата спасителна програма. „Това е въпрос, по който решението трябва да се вземе от самите гърци. Ние не можем да им го наложим. Всичко зависи от тях”, каза той и допълни:

„Надявам се, че ще поискат удължение на програмата и когато направят това ще можем да сме флексибилни по отношение на предвиденото в нея. Те ще могат да представят политическите си приоритети с предпоставката, че програмата ще продължи да се изпълнява”.

В същото време високопоставени европейски представители, на които се позовава агенция Ройтерс опровергават снощните изявления на Варуфакис, че Йерун Дайселблум оттеглил проекта за общо становище, предложен по-рано от еврокомисаря по финансовите въпроси Пиер Московичи. В изявленията си пред медиите Варуфакис посочи, че е бил готов да подпише този документ.

Според неназованите източници, на които се позовава световната агенция обаче такъв документ не е имало. „Има само един документ и той е представеният от председателя на Eurogroup по време на заседанието. Еврокомисарят по финансовите въпроси Московичи имаше една конструктивна обмяна на позиции с министър Варуфакис”, са посочили те.

Същото твърди и журналистът от Financial Times Питър Шпигел, който написа в Twitter, че според европейски представители не е имало подобен документ, а заявление за договорените от двете страни принципи.

Говорителят на гръцкото правителство Гавриил Сакеларидис обаче настоя, че е имало друг проект за становище и каза, че го е виждал. В същото време обаче отказа да даде повече информация за него с аргумента, че не е компетентен да направи това в конкретния момент.

И докато масовите митинги в подкрепа на правителството продължават всеки път, когато Ципрас и Варуфакис се намират в Брюксел за да участват в европейски срещи, в социалните мрежи се появяват критични за действията на кабинета коментари като:

Категории: Политика спасителна програма Янис Варуфакис Йерун Дайселблум Пиер Московичи заседание Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus