Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Групата на народните бойци стои зад нападението срещу израелското посолство в Атина

13 Декември 2014 / 12:12:28  GRReporter
850 прочитания

Групата на народните бойци се появи за първи път през януари 2013, когато нападна централните офиси на Нова Демокрация на бул. Сингру.  Атаката беше осъществена с гранатомет RPG, но целта не беше улучена заради повреда на оръжието. Докато се изтегляха, извършителите стреляха с автомат Калашников по сградата, а един от куршумите улучи офиса на премиера Андонис Самарас.

През юни 2013 на страницата на Athens Indymedia  беше качено 19-странично изявление, с което се поема отговорност за атаката. В него се  обяснява, че единият извършител два пъти се е опитал да се прицели с гранатомета, но не е успял. Тогава вторият нападател е стрелял с автомата  срещу сграда.

Групата на народните бойци  се завърна на 30 декември 2013 с атака срещу резиденцията на немския посланик на ул. Етникис Андистасеос в Халандри. Тогава нападателите се приближават до сградата през тревните площи на отсрещния блок и започват да стрелят отново с два автомата Калашников.  

За това нападение те поемат отговорност с изявление от 11 февруари 2014 във вестник „Пондики”. В него авторът на текста разкрива, че членовете на Групата са се опитали да ударят с ракета друга немска цел на 12 януари 2014- сградите на компанията  Mercedes Benz във Варибомби. Тогава обаче също не успяват.  „В неделя, 12 януари 2014, успяхме да се доближим до целта без да ни открият и този път се опитахме да  не повторим миналогодишния неуспех при офисите на Нова Демокрация. Бяхме близо обаче до това, тъй като първият опит за стрелба срещу сградата на Mercedes  беше неуспешен, отново заради некачествен боеприпас. Но този път беше използвана  втората ракета, която носехме със себе си. Тя беше изстреляна и измина предначертания си път” се казва в изявлението. За нападението срещу резиденцията на немския посланик съставителят на текста казва: „В момента, когато стреляхме срещу луксозната вила на посланика, до нас мислено стояха хилядите, които чакат на опашките на кухните за бедни за една чиния храна”.

Тактиката на двойния удар, използвана от групата, предизвиква безпокойство у служителите на Антитерористичната служба. Те не изключват вероятността да последва ново нападение с гранатомет RPG. Смята се, че Групата на народните бойци е създадена, или поне е свързана с намиращия се днес в затвора Диаватон Никос Мазиотис. Той е осъден на 50 години за участие в организацията  Революционна борба.

Мазиотис публикува вчера в Athens Indymedia  писмо, в което говори на неотдавнашните политически събития.  Текстът е със заглавие „Решение, което ще даде въоръженият народ, а не изборите”.  Самият Мазиотис и приятелката му Пола Рупа, която се издирва, в свой по-стар текст отричат връзката си с Групата на народните бойци: „Революционна борба има различни политически критерии при начина си на действие и при избора на място за атака срещу политически подбраната цел. Този факт определя подбора на средства и оперативната методология” подчертават те.

Категории: Група на народните бойци нападение посолство на Израел терористична организация Никос Мазиотис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus