Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономиката на Гърция рязко се влоши през юли

03 Август 2015 / 15:08:08  GRReporter
1256 прочитания

Индексът на бизнес климата в Гърция отчита рязко влошаване през юли за пети пореден месец, достигайки 81,3 пункта (от 90,7 през юни), според изследване на икономическата конюнктура, проведено от Фондацията за икономически и индустриални изследвания (ΙΟΒΕ).

Според Фондацията, това е най-ниското ниво на индекса от октомври 2012. Отрицателният ход е резултат от силното влошаване на бизнес очакванията във всички области, но и от новия, сериозен спад на потребителското доверие.

Както бе предвидено и в предходния бюлетин на Фондацията, тази ситуация е очакван резултат от неблагоприятните и крайни икономически събития, последвали след референдума от 5 юли, от налагането на контрол върху движението на капитали в банковата система, както и от широката политическа несигурност. Действителните последици от капиталовия контрол, безпрецедентен факт в съвременната гръцка икономика, не е възможно да бъдат преценени днес, тъй като това е явление, което се намира все още в развитие. Сигурното е обаче, че се прибавя към една вече свита икономическа дейност и води към задълбочаване на рецесията и на кризата като цяло.

Според Фондацията за икономически и индустриални изследвания е ясно, че за да бъдат преодоляни негативните очаквания, като първа стъпка за връщането към растеж трябва да бъдат предприети активни мерки за стабилизиране на всички икономически и политически нива.

По-конкретно изследването на Фондацията разкрива следното:

-   В промишлеността прогнозите за производството през следващите месеци се влошават чувствително, като балансът в оценките на запасите остава на почти същите нива, а поръчките и търсенето се ограничават.

-     В областта на услугите текущото търсене се оценява отрицателно, както и краткосрочното търсене, а оценките за текущото състояние на бизнеса се влошават значително.

-         В търговията на дребно оценките за текущите продажби са в посока надолу, както и прогнозите за краткосрочното им развитие, а нивото на запасите отбелязва лек спад.

-       В строителството се влошават прогнозите за планираните дейности на бизнеса, увеличават се неблагоприятните прогнози за заетостта.

-    При потребителското доверие се влошават прогнозите за икономическото състояние на домакинствата през следващите 12 месеца, прогнозите за икономическото състояние на страната, както и за развитието на ситуацията с безработицата и нагласите за спестяване.

Междувременно днес говорителят на Европейската комисия Мина Андреева съобщи, че Европейската Комисия възприема отслабването на гръцката икономика като фактор при определянето на бюджетните цели, които ще включва новата спасителна програма. Така тя потвърди съобщението, изпратено по-рано от еврокомисаря Пиер Московиси.

Това е едно от най-ясните послания до момента, показващо, че кредиторите разглеждат вероятността от намаляване на целите за първичен излишък, договорени по-рано (за 1% през 2015, 2% през 2016 и 3% през 2017).

В изявление пред журналисти в Брюксел Мина Андреева отбеляза, че състоянието на гръцката икономика «се е влошило значително» през 2015, без обаче да даде повече информация във връзка с новите цели.

Мина Андреева добави, че Европейската комисия има предвид отварянето на Атинската фондова борса след пет седмици прекъсване, но не коментира големия спад, с който стартира сесията.

Припомняме, че според Европейската комисия, през настоящата година в Гърция ще бъде отчетен спад на БВП между 2% и 4%.

 

 

Категории: икономика спад Фондация за икономически и индустриални изследвания ΙΟΒΕ изследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus