Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Иновации и предприемачество

16 Декември 2014 / 13:12:27  GRReporter
1741 прочитания

Симона Пенева

Всяка година в Гърция се дават около 80 000 евро за награждаване и подпомагане на иновативни идеи. Една идея, реализирана с тази подкрепа е на професор Димитрис Куретас и студентите му по Биохимия от Тесалийския университет във Волос. Тази година те са разработили проект за изследване на  кръвни проби от различни хора. С тяхна помощ анализират гените им и намират профила на метаболизма им. Така те определят каква храна им е нужна, приготвят я и я изпращат по куриер в домовете на изследваните хора.
    Като бивш ректор на Тесалийския университет Димитрис Куретас заяви, че в Гърция, преди да се основе един университет, не се търси информация кой е най-изгодният сектор, в зависимост от брутния вътрешен продукт на региона. Така се създават университети със специалности, които трудно биха се развили в този район и студентите се затрудняват да си намерят работа. Друг недостатък на университетите е, че се купува обурудване, машини, материали,  които след това не се използват. „За периода 2014-2020 Националната Стратегическа Референтна Рамка ще осигури достатъчно пари, от които университетите трябва да се възползват”, каза още Димитрис Куретас.


    Иновациите и тяхната роля за успеха на едно предприятие или бизнес идея бяха обсъдени на форум, организиран от организацията „Канвас – дебати за бизнес идеи”, на който участваха представители на различни институции от Гърция и чужбина.
    Основен проблем за текущото състояние на гръцкото предприемачество, според журналиста Никос Ксидакис е застаряването на населението. „Станали сме застаряло общество. Средната възраст на гръцките граждани в момента е четиридесет и две години. Трябват ни млади, идеите им и свежото им мислене, за да излезем от кризата”, добави той. Ксидакис определи като нужен финансовия шок, било то с европейски ресурси или опрощаване на дълга. Според него, за да се изправи гръцката икономика на крака са нужни държавни пари.
    Андреас Пападопулос, бивш член на партия „Демократична левица” е на мнение, че Гърция се намира над бездна и когато кризата е дошла, страната е поела по най-лесния вариант - орязване на заплати и пенсии. Според него вината е единствено и само на Гърция и обвиненията към Европа и към германския канцлер Ангела Меркел са били излишни, защото това са собствени грешки на държавата. По негово мнение главен проблем на държавата е популистичният й характер. „Пенсиите на петдесет-годишните, а и на по-млади от тях, изразходват ресурсите за най-младите, които едва сега започват да се развиват. Така че, първото, което трябва да направим е да разпределим богатството по равно. А ако има иновациони идеи и конкурентоспособност, тогава се осигуряват устойчивост и печалби”, заяви още той.  Той смята, че държавата не трябва да се занимава с предприемачеството, а главно с здравеопазването и образованието. Андреас Пападопулос добави също така, че понеже най-вероятно е следващото правителство да е на партия „Сириза”, ако тя не успее да се справи с товара и не стане съвместима с новите европейски прототипи, то тогава Гърция върви към катастрофа.  

 

Категории: иновации предприемачество предприятия икономически ръст университети образование икономиеска криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus