Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изборите като туристическа атракция

26 Август 2015 / 16:08:50  GRReporter
768 прочитания

Мария Спасова
    Както знаем, гърците са изобретили много неща - от демокрацията до селфитата. Едно от тях е изборите като туристическа атракция. Рецептата е следната - довеждаш страната до ръба на икономическия и социалния крах, държиш се като гамен на международните срещи на високо равнище, а световните медии те гледат със широко отворени от учудване очи. Обявяваш на всеки месец-два я референдум, я избори и столицата се пълни със чуждестранни кореспонденти, оператори, режисьори. И както казва един познат гръцки бизнесмен - всеки журналист да купи на ден по една Кока-кола и един пакет цигари, това си е принос към Брутния Вътрешен Продукт. В същото време страната ти безплатно се преекспонира със живи връзки, коментари на световни светила в икономиката, репортажи, документални филми. Е, не всичко е хвалебствия, но както се знае лоша реклама няма.
    Но туристическата реклама на Гърция покрай отразяването на идващите нови предсрочни парламентарни избори ще бъде съпътствана и с други, далеч по-сериозни последствия за страната и най-вече за Алексис Ципрас - човекът, който лично носи отговорността както за злополучния референдум от 5 юли, така и за обявяването на парламентарни избори 8 месеца след тези, които го направиха премиер.
    Спиралата на политическата нестабилност отново започна да се върти из Атина, а учените локираха епицентъра й точно в централата на СИРИЗА. Коалицията се разпада с неописуема бързина - първо напусна Лафазанис и Лявата платформа, след това живописната председателка на парламента Зои Костандопулу, местните партийни организации от Превеза, Коринт, Солун... Дори бившият правителствен говорител Гаврил Сакеларидис, бившият финансов министър Евклидис Цакалотос и бившият министър на вътрешните работи Янис Панусис отказват да влязат в изборните бюлетини.
    Социологическите проучвания едва сега започват, но и от малкото, с които разполагаме в момента става ясно, че министър-председателството на Ципрас изобщо не е сигурно. Нова демокрация има всички шансове да финишира наравно със СИРИЗА, а в бъдещия гръцки парламент се очаква да влязат цели 9 партии. Управлението в коалиция от повече от 2 партии изглежда неизбежно, а както знаем гъвкавостта при преговарянето и убеждаването на опонента не са най-силната страна на Алексис Ципрас.  
    Предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори са голям тест и за гръцкото общество. Ще продължи ли то така лековерно да поверява съдбата си в ръцете на безпардонни политици, които щедро раздават нереалистични обещания или ще погледне реалността в очите и ще престане да търси лесни решения? Признавам, че гърците са изправени пред труден избор между партии от близкото минало с лидери, неспособни да очароват хората, още по-малко младите; нови партии с идеи, отдавна отхвърлени от историята и лидери с различни антропологични характеристики; хамелеонски лидерски формации без идеология и Ципрас. Политикът, който обяви референдум и призова гражданите да гласуват срещу споразумението с кредиторите, а когато 62 на сто от тях го подкрепиха, той панически отиде при кредиторите и сключи възможно най-лошото за Гърция споразумение.
    Колко от гласоподавателите си дават сметка за цената, която те самите ще платят за арогантния непрофесионализъм на Варуфакис, Ципрас и компания, ще разберем веднага след приключването на изборния ден. Гръцката икономика обаче не може да издържа повече такъв непрофесионализъм. След въвеждането на капиталовия контрол банките са в лошо състояние, реалната икономика едвам диша, бюджетът е провален, а през септември домакинствата ще бъдат изправени пред данъчната буря, която подписаният от Ципрас трети Меморандум предвижда.
    Добрата новина е, че изборите стават в разгара на туристическия сезон, който правителството на СИРИЗА ни убеждава, че е най-успешният досега. Посетителите на Атина и другите големи градове ще могат да вкусят от адреналина на предизборната борба а ние, чуждестранните кореспонденти с удоволствие ще допринесем още един път за увеличаването на гръцкия БВП.

Категории: Гърция избори Алексис Ципрас СИРИЗА Панайотис Лафазанис Народно единство туристически сезон БВП
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus