Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издирват българка – съучастничка на Христодулос Ксирос

07 Януари 2015 / 12:01:42  GRReporter
1651 прочитания

Два дни след ареста му гръцката полиция откри работилницата за бомби на Христодулос Ксирос. В квартира в Перахора в района на Лутраки бяха намерени десетки бомби, а според източник от полицията експлозивите са почти 100. В изявления за гръцкия всекидневник Катимерини той посочил, че бомбите са щели да бъдат използвани за организирането на атентати от страна на членовете на групировката „Конспирация на огнените ядра” след бягството им от затвора Коридалос.

Къщата в Перахора била наета от 22-годишната сътрудничка на Христодулос Ксирос с фалшива лична карта. В двора разследващите власти открили два откраднати автомобила. Единият от тях е бял микробус, който според полицията е щял да бъде използван като кола-бомба в планирания погром срещу затвора Коридалос. Членовете на групировката около Ксирос дори залепили фолио на вътрешната страна на прозорците, за да попречат на видимостта към вътрешността на микробуса.

22-годишната сътрудничка на Ксирос, чието истинско име е Ангелики и е от град Егио посещавала задържаните в Коридалос членове на „Конспирацията на огнените ядра” до края на миналото лято. След това ролята на „свързващо звено” между Ксирос и задържаните терористи изпълнявали други лица, които също се издирват.

Свидетелски показания на жители на Анависос, където Ксирос живеел през последните месеци намесват в случая и жена с български произход, без до момента да има конкретни данни за това. Един от тях заявил пред полицаите, че 30-годишният мъж, който наел къщата в Анависос, като се представил за офицер от Бреговата охрана на име Харис, около Ксирос е имало поне две жени. В разговорите със съседите терористът се представял с името Никос.

„Веднъж Харис ми беше казал, че Никос се срещал с жена от България, която не водел вкъщи. Един друг път пък каза, че в къщата щяла да дойде и да остане за няколко дни дъщерята на Никос”, заявил доскорошния съсед на Ксирос.

Полицията издирва 30-годишния мъж, който по данни на свидетели често се появявал с рани на краката и дори понякога имал затруднения в ходенето.

Обект на издирване е и 22-годишната Ангелики. В понеделник бе извършена проверка в дома на родителите й в Егио. Баща й я обявил за изчезнала през същия ден и казал, че до август миналата година дъщеря му живеела и работила в Егио, а есента заминала за Комотини, където следвала. „Беше студентка във факултета по социално и политическо управление. Замина от Егио през август и през следващите два месеца имахме телефонни контакти. През последните два месеца те спряха, но ни беше казала, че иска да се концентрира върху четенето и затова не се притеснихме особено”.

В същото време властите имат съмнения, че планът за погрома срещу затвора Коридалос и освобождаването на членовете на „Конспирацията на огнените ядра” е бил финансиран от затворници с дългогодишни присъди за тежки криминални деяния. Според тях закупуването на намерените оръжия и експлозиви, както и за наемите на двете къщи в Анависос и Перахора са стрували суми, с които задържаните членове на „Конспирацията на огнените ядра” не разполагат.

Категории: Криминална хроника Христодулос Ксирос сътрудници тероризъм Конспирация на огнените ядра план за погром на затвора Коридалос финансиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus