Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изолират Гърция от Европа заради бежанската вълна

23 Януари 2016 / 12:01:09  GRReporter
1054 прочитания

Австрийският външен министър Себастиан Курц определи като „предупредителна аларма” за Европа решението на Виена да ограничи с една трета броя на търсещите убежище, които страната му ще приеме тази година. „Вярвам, че в дългосрочен план ще има европейско решение”, заяви той, но дотогава „трябва да се защитаваме”.

Себастиан Курц

Австрийският министър смята, че решението на страната му ще има положителен отзвук. „Ще се увеличи натискът към Европа да намери общо решение”, добави той. „Много страни са само транзитни. Например, за Гърция това положение беше удобно. Затова не съм изненадан, че не сме успели да намерим европейско решение”. Журналистът от Frankfurter Allgemeine Zeitung, пред когото е направено това изявление, не е полюбопитствал дали всекидневното изваждане на мъртви деца от морските води е включено в австрийското разбиране за удобство. „Само когато тези страни бъдат засегнати наистина, защото са станали последна дестинация, ще имат интерес от общо европейско споразумение”, допълва Курц, като по този начин на практика предизвести затварянето на северната гръцка граница, което се организира с австрийска помощ. Самата Австрия всъщност е транзитна страна, приела е 90 000 искащи убежище миналата година, срещу 1,1 милиона, отправили се към най-желаната страна за убежище – Германия.

На същата вълна е унгарският премиер Виктор Орбан, който вчера заяви, че оградата на гръцко-македонската граница трябва да се удължи и да включи и гръцко-българската граница, за да спрат потоците от мигранти към Северна Европа. „Първото послание, което трябва сега да изпратим, е да кажем с голяма решителност, че не можем да посрещнем всички бежанци в Европа”, допълни от Давос френския премиер Мануел Валс. Той отбеляза, че трябва да се помогне на Германия.

След срещите си в Берлин вчера, турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че предстоящите мирни преговори за Сирия са ключови за спирането на бежанските потоци. Давутоглу добави, че 3-те милиарда евро, обещани от ЕС на Анкара за бежанците „може и да не стигнат”. От своя страна, немският министър на финансите Волфганг Шойбле се съгласи с необходимостта от увеличаване на финансирането на страните, които първи приемат бежанците. В интервю за немското списание Spiegel от Давос той заяви: „Ако се разпадне Шенгенската зона, Европа ще е в голяма опасност – политическа и финансова. Затова ние, европейците, трябва колкото е възможно по-бързо да инвестираме милиарди в Турция, Либия, Йордания и други страни от региона. Всеки колкото може”.

Също от Давос, американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще поискат от ООН да увеличи тази година с 30% фондовете за борба с бежанските кризи.

Категории: Себастиан Курц външен министър на Австрия бежански въпрос затваряне на границите Виктор Орбан Ахмет Давутоглу Волфганг Шойбле
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus