Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънреден план на гръцката полиция за остров Кос

12 Август 2015 / 15:08:40  GRReporter
1110 прочитания

План за извънредни ситуации осъществява гръцката полиция на остров Кос, за да бъде овладяна кризата, предизвикана от продължителния престой на хиляди сирийски бежанци и нелегални имигранти на острова.

Със заповед на началника на полицията Димитриос Цакнакис, на остров Кос са били изпратени 12 служители от Дирекция „Чужденци” – Атика, начело със Захарула Цириготи, завеждаща Отдел „Чуждестранни граждани”. Целта на мисията е да бъде ускорен процесът по идентифициране на близо 7-те хиляди бежанци и нелегални имигранти, които пребивават на острова в продължение на седмици в очакване да им бъде издаден документът, потвърждаващ прекратяването (за един или шест месеца) на съдебното преследване срещу тях (или т.нар. «laissez passe»).

Източник от полицията е заявил пред вестник „Катимерини”, че извънредната процедура е започнала към 17.00 ч. в понеделник, продължила е през цялата нощ, като към 4.00 ч. сутринта са били идентифицирани около 750 чужденци. Целта е днес около 1 500 бежанци и нелегални имигранти да заминат с редовните рейсове на корабите за Пирея, а до петък – по-голямата част от всичките 7 000 души.

Вчера обаче процедурата е била прекъсната от безредици между бежанците и нелегалните имигранти и полицията, при които органите на реда са използвали пожарогасители, за да отблъснат разяреното множество. Поради тази причина е било разпоредено на остров Кос спешно да бъдат изпратени с военен самолет C-130 два отряда на службата за обществен ред със заповед да обезпечат безпроблемното протичане на процедурата и да бъдат избегнати нови безредици.

Началникът на гръцката полиция е издал снощи заповед за незабавното изпращане на 250 полицаи като подкрепление на островите в източно Егейско море. От тях около 110 полицаи ще бъдат изпратени в полицейските участъци на Додеканезите, а останалите 140 ще подкрепят колегите си на островите Самос, Хиос и Митилини.

 

 

Категории: нелегални имигранти бежанци безредици остров Кос гръцка полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus