Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредно положение в региони на Гърция заради лошото време

02 Февруари 2015 / 11:02:04  GRReporter
993 прочитания

Извънредно положение обявиха гръцките власти в бластите Епир и Евритания в северозападна и западна Гърция след мащабните наводнения и свличания, които причиниха тежките валежи през изминалите два дни.

Премиерът Алексис Ципрас изрази личната си и тази на правителството морална подкрепа към жителите на регионите, като подчерта, че основната цел е никой човешки живот да не бъде поставен под риск.

В региона на Арта щетите вследствие на обилните валежи, които започнаха от събота сутринта са огромни. Сред тях е и срутването на свързания със значими събития в гръцката история мост в района на Плака. С отвор на дъгата от 40,20 метра и височина от 21 метра в средата той е смятан за най-големия еднодъгов мост на Балканите.

Превантивно бяха евакуирани селата, които се намират в района на устието на река Арахтос, където нивото на водите се покачи рязко след изпускането на язовира в региона на Пурнари.

В област Евритания бяха евакуирани 80-те жители на планинското село Крикели. Гражданска защита и останалите ангажирани държавни служби се намират в състояние на повишена готовност за осъществяването на спасителни операции, тъй като според метеоролозите валежите се очаква да продължат и днес.

Мащабни щети има и на цялата територия на област Етолоакарнания. Към момента е невъзможен достъпът до няколко села в общините Термос и Навпактия. Няколко автомобила също са блокирани на пътя, но според компетентните служби ничий човешки живот не е поставен под риск.

Движението по второстепенната пътна мрежа се извършва със затруднения почти на цялата територия на Гърция. Поради наводнение от сутринта е преустановено движението и в двете посоки на автомагистрала Егнатия в участъка Каламия – Кила в региона на Козани.

Поради валежите в Североизточна Гърция наводнения има и по поречието на река Арда, в района на Кастаниес.

Категории: Наводнения щети лошо време Епир Евритания извънредно положение автомагистрала Егнатия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus