Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Капиталовият контрол и Париж задържат гърците у дома за празниците

20 Декември 2015 / 14:12:24  GRReporter
678 прочитания

Хотелите в популярните туристически дестинации в Гърция са пълни за коледните празници. Според оценките на ръководствата на местните хотелиерски асоциации, едната от причините за това е страхът от нови терористични атаки в популярните дестинации в чужбина.

От друга страна, много са онези, които тази година предпочитат гръцкото заради липса на достатъчно пари вследствие на капиталовия контрол. Хотелиерите твърдят, че са запазили цените на миналогодишните нива, без да им се отразява увеличението на ДДС. За това допринася и намаляването на цената на енергията заради спада в цените на петрола.

Калаврита, сн. www.oneiro-zachlorous.gr

Например, председателят на хотелиерската асоциация в Калаврита Динос Дафалиас смята, че терористичната атака в Париж решително е повлияла за увеличаването на почиващите в района му. Хотелите и другите места за настаняване в Калаврита разполагат с 1500 легла, а до момента 85% от тях за запълнени. Такъв е процентът и в съседния район Трикала в Коринтия, където има около 900 легла, според председателя на бизнес камарата Никос Теодоратос. И той твърди, че цените са същите като миналата година, а хотелите предлагат и различни промоции, като безплатен обяд или ползване на допълнителни услуги. Според него падането на цените на петрола е балансирало увеличаването на ДДС, а капиталовият контрол е увеличил резервациите в последния момент.

Много добре се движат резервациите за празниците и в Пилио, друга традиционна зимна дестинация. Там 90% от местата са заети според председателя на Съюза на хотелиерите на Магнисия Георгиос Зафирис. За Нова година процентът е по-нисък – 65%, а за дните между празниците – 55%, така че, както казва той, „стаи има”. Зафирис смята, че заетостта, особено във Волос, ще достигне 100%. Резервациите са за 3-4 дни, заради съчетаването на празниците с уикендите.

Подобно е и положението в Аркадия, особено в планинските райони на областта. Там резервациите за Коледа и Нова година ще достигнат 100%, смята председателят на хотелиерската организация Костас Маринакос. Хотелиерите предлагат и различни промоции за дните преди, между и след празниците. Районът е любим на почитателите на екстремните форми на туризъм, като рафтинг например.

На север

В района на Йоанина и Загорохория са заети 80% от местата според председателя на хотелиерите Костас Влахос. В областта има около 7000 легла. Впечатляващо е, че хотелите с най-много звезди са най-натоварени.

Според председателя на съюза на хотелиерите във Флорина Михалис Парламис, заетостта е достигнала 100%. Там има около 2000 легла. За почитателите на региона има свободни места, но за дните от 28 до 30 декември и за Богоявление след Нова година. И Парламис смята, че решението на гърците да останат в страната за празниците се дължи до голяма степен на страха от терористични нападения.

На Коледа Арахова побеждава кризата

сн. choicetravel.gr

За мнозина Коледа и Нова година се идентифицират с Арахова. Затова е логично, че дори и по време на криза 90% от местата са заети и този процент се увеличава. Дори и за дните около Богоявление процентът е 75%, казва Янис Георгакос, кмет на Дистомо, Арахова и Андикитира, който е и председател на Съюза на хотелиерите. Според него, атаките в Париж са увеличили с около 10% резервациите в района.

Георгакос твърди, че цените в хотелите и пансионите в областта са на същите нива като през последните три години. Дестинацията разполага с 2500 легла. Решаваща роля за увеличаването на резервациите има и модернизирането на ски курорта Парнасос, където „съоръженията вече са същите като онези в чуждите курорти” според представители на местния туристически сектор. Важно е и много високото качество на предлаганите услуги.

Категории: празници дестинации резервации капиталов контрол терористични атаки Арахова Калаврита Загорохория Йоанина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus