Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Хаос на Атинската борса

28 Януари 2015 / 13:01:02  GRReporter
1143 прочитания

Хаос цари на Атинската борса след решението на големите чуждестранни инвеститори да се освободят от притежаваните от тях акции в гръцки предприятия и финансови институции. Само ден след изявленията на членове на новото гръцко правителство за спиране на приватизацията и запазване на държавния характер на големи гръцки компании Индексът на Атинската борса се срина със 7% и достигна до 730 базови пункта. Анализатори не изключват в близките часове и дни той да достигне до 500 базови пункта.
    През още един ден на борсовото табло банковият индекс се движеше надолу, загуби 23% от стойността си и се намира на най-ниската си позиция в последните почти 30 години. Акциите на Банка Пиреос поевтиняха със 6,68% и достигнаха до 0,6570 евро, на Националната банка на Гърция - със 7,4% и достигнаха до 1,04 евро, акциите на Алфа Банк се сгромолясаха със 17,03% и достигнаха 0,3560 евро, а на Eurobank поевтиняха със 7,41% и стигнаха 0,1250 евро.
    Със 6% поевтиняха акциите на Националната електрическа компания на Гърция ДЕИ след изявленията, че приватизацията на компанията се замразява. По същата причина акциите на Организацията на пристанището в Пирея поевтиняха със 7,69 на сто.  
Драматично се вдигна лихвата по гръцките държавни ценни книжа, като за три-годишните бонове тя вее е 16%, а за 10-годишните - надминава 10%.

    Междувременно в доклад на Citi Bank се съобщава, че по време на предизборната кампания през януари от гръцките банки са изтеглени 10 милиарда евро влогове. Влоговата основа, според американската банка, е достигнала до нивото на кризисната 2012 и е около 151 милиарда евро. В доклада се твърди, че изтеглането на влогове в деня след изборите - понеделник, 26 януари е било значително по-малко от миналата седмица. Citi обяснява изтеглянето на влоговете с опасения за въвеждане на данък върху спестяванията, а не със страх от излизане от еврозоната.
    Очаквайте подробности.

 

Категории: Атинска борса срив на индекса масова разпродажба гръцки ценни книжа лихва инвеститори приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus