Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хаосът в гръцката икономика се задълбочава

06 Юни 2015 / 12:06:07  GRReporter
897 прочитания

Продължаващото изоставане на приходите, увеличаващите се задължения на държавата и изчерпването на цялата наличност в държавната хазна очертават ясно икономическото положение на страната като цяло и провала на бюджета в частност. Данните показват, че с всеки месец състоянието на гръцката икономика се влошава и по тази причина кредиторите искат нови строги мерки, които биха довели до уравновесяването на досегашните бюджетни загуби.

Според информациите, приходите от май показват изоставане от порядъка на 1 милиард евро, въпреки че режимът на стоте вноски подобри събирането на приходите. В същото време,  данните на Министерството на финансите показват, че просрочените задължения на държавата  са се увеличили през първите 4 месеца на годината с 1,1 милиарда евро. А „дупката” в наличността на държавната хазна за юни достига 3 милиарда евро.

По-конкретно:

1. Приходи: от януари до май 2015 изоставането на приходите на бюджета възлиза на около 2 милиарда евро. От тях 1 милиард се дължат на дупката само от май. Забавянето на данъчните декларации на физическите лица и на фирмите е допринесло също за изоставането на приходите. Но проблем има и при косвените данъци, при положение, че потребителите през последните месеци са много сдържани заради царящата несигурност.

Трябва да се отбележи и че официалните данни на министерството показват, че за януари – април 2015 първичният бюджетен излишък възлиза на 651 милиона евро срещу 1,6 милиарда евро за същия период на миналата година. Това намаляване се дължи главно на факта, че тази година в пенсионните каси има дефицит от 738 милиона евро, срещу излишък от 438 милиона евро миналата година.

2. Задължения на държавния сектор: за да покрие недостига на приходите, и за да разполага с ресурси за обслужване на задълженията на държавата, Министерството на финансите пристъпи към спиране на плащанията. До април 2015 просрочените задължения на държавата възлизат на 4,8 милиарда евро, а през март са били 4,4 милиарда (включително и висящото връщане на данъците). От началото на годината просрочените задължения са се увеличили с 1,1 милиарда евро.

Най-големият проблем са задълженията в здравеопазването. Задълженията на болниците и на Здравната каса за 4 месеца са се увеличили общо с 663 милиона евро. От тях 321 милиона евро са задълженията на Националната здравноосигурителна каса, а 342 милиона – на болниците.

Увеличават се и задълженията на министерствата. В началото на годината задълженията им са били 157  милиона евро, а в края на април – 478 милиона.

3. Наличност в хазната: спирането на плащанията се дължи главно на факта, че правителството реши да не обслужи държавния дълг, за да може вместо това да изплаща заплати, пенсии и задължения в чужбина. Според някои източници държавните задължения са се увеличили чувствително през май, когато се задълбочиха проблемите с ликвидността. Според данни на Министерството на финансите правителството е използвало краткосрочни заеми (repos) от държавни институции в безпрецедентни размери. В края на април размерът на repos е бил 10,3 милиарда евро.

Въпреки всичко това, държавната хазна в момента е почти празна и за да се покрият задълженията за юни (заплати, пенсии, финансиране на осигурителните каси, вноски към МВФ и др.), не достигат около 3 милиарда евро.

Според информациите, ако осигурителните каси и общините решат да внесат средствата си в специалната сметка в Банката на Гърция, тогава средствата в държавната хазна ще се увеличат с около 1 милиард евро.

Категории: гръцка икономика хаос недостиг на средства просрочени задължения спиране на плащанията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus