Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хотелите по островите губят 7 милиона евро от бежанците

11 Септември 2015 / 17:09:11  GRReporter
928 прочитания

Намаление в броя на чуждестранните туристи, прекъсване на резервации дори за следващия туристически сезон, съкращения на персонал в хотелите, намаление на цените на вече подписани договори, прекъсване на полети, конференции и акостирания на круизни кораби. Това са част от последствията за гръцките острови в Егейско море, които причини неспособността на правителството на СИРИЗА да се справи с вълната от бежанци и имигранти.

На остров Кос, където годишно пристигат със самолети над 1 милион чуждестранни туристи бяха регистрирани 170 000 прекъсвания на резервации от страна на агенции и самостоятелни клиенти. В резултат на това хотелите на острова отчитат загуби в размер на 7 милиона евро. Те са в пъти повече за останалата икономическа дейност на острова.

Данните представи съюзът на местните хотелиери в писмо, което изпратиха до служебните министри на финансите Георгиос Хуляракис и икономиката Никос Христодулакис. В него те посочват, че броят на прекъснатите резервации е безпрецедентен от 1980, от когато датират първите статистики за туризма на острова.

Хотелиерите отбелязват, че тази година много от хотелите ще затворят от една до три седмици по-рано в сравнение с предишните години. В резултат на това през септември и октомври работните места ще намалеят с 30 на сто в сравнение със същия период на 2014.

Местните туристически компании отчитат прекъсване на самолетни полети от Израел и Италия, намаление в броя на круизните кораби и провеждането на конференции, както и спад от 60 на сто в темпото на предварителните резервации за следващата година. С 60 на сто е намалял и броят на предварителните резервации на туристи от Великобритания за 2016. Показателен е примерът на луксозен хотел, който вече отчита 1 650 прекъснати резервации за следващото лято.

Хотелиерите от Кос отправят призив към двамата служебни министри за предприемане на мерки в подкрепа на туризма и предлагат една от тях да е запазването на ДДС за острова на ниската ставка поне до 2017.

В същия дух председателят на Общогръцката федерация на хотелиерите Янис Рецос предупреди, че ако не се предприемат спешни мерки за разрешаването на проблема, туризмът по гръцките острови в Егейско море е заплашен от тотален срив през 2016. Според него не е изключено последствията от него да засегнат и други туристически дестинации в страната.

От своя страна председателят на Асоциацията на гръцките туристически компании Андреас Андреадис подчерта, че туризмът на Лесбос, Хиос, Кос и други острови, където пристигат големи бежански и имигрантски потоци е заплашен от цялостна катастрофа. 

Категории: Икономика туризъм Кос бежанци и имигранти хотелиери резервации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus