Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Христодулос Ксирос подготвял въоръжен погром срещу затвора Коридалос

05 Януари 2015 / 11:01:04  GRReporter
1290 прочитания

Със залавянето на терориста Христодулос Ксирос в събота гръцката полиция предотвратила мащабно нападение срещу затвора Коридалос. Според неназовани източници от службата, цитирани от всекидневника Катимерини, ударът бил планиран за вечерните часове в неделя.

Планът на Ксирос бе представен на пресконференция от министъра на обществения ред и за защита на гражданите Василис Кикиляс и директора на полицията Димитрис Цакнакис.

От откритите в убежището на терориста записки и схеми става ясно, че нападението е щяло да се проведе през „някой от следващите дни”. От тях става ясно също, че то е щяло да бъде осъществено с два автомобила. Единият е щял да пренесе до затвора експлозивите, а другият – група въоръжени нападатели. Според Цакнакис за извършването на подобна операция са били нужни поне шестима души.

Планираният погром е имал за цел „освобождаването на затворници”. По думите на директора на гръцката полиция става дума за намиращите се в Коридалос членове на терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра”.

В къщата-явка в Анависос е била намерена и фалшифицирана лична карта на жена, за която се предполага, че е била ползвана от сътрудничка на Ксирос. По данни на Службата за борба с тероризма тя, както и 30-годишният мъж, който наел къщата са основни брънки в оперативния екип на терориста.

По време на обиска членовете на службата открили цял арсенал от оръжия, сред които: осем автомати „Калашников”, противотанков гранатомет и три ракети, три пистолети, отбранителни гранати и материали за изработване на бомби – 23 детонатори и взривно вещество АНФО, заглушители за пистолети, голям брой пълнители, телефонни карти, мобилни телефони и други дребни предмети, необходими за производството на експлозиви.  В допълнение в двора на къщата са били намерени чували с цимент и пясък. Предполага се, че по време на нападението срещу затвора те е трябвало да изиграят ролята на стена, която да насочи взривната вълна към сградата.

Освен в къщата в Анависос, властите продължават разследването и в регионите на Егио и Лутраки, където търсят две жени, които са имали контакти с Ксирос в периода, когато той е бил следен от антитерористите. Предполага се, че тя е била явка на терористи, сред които са и членовете на „Групата на народните бойци”, извършители на въоръженото нападение срещу посолството на Израел преди по-малко от месец. Предположенията се очаква да бъдат потвърдени от балистичните изследвания.

В същото време биологичен материал, взет от Христодулос Ксирос съвпада напълно с открития върху колет с бомба, който бе изпратен до полицейския участък в Итеа на 29 април 2014. Саморъчно изработеният и много мощен експлозив не се взриви. Той е съдържал около половин килограм взривно вещество, батерия и детонатор, към които били добавени винтове и пирони. Отговорността за опита за нападение бе поета от „Конспирацията на огнените ядра”.

Ксирос се очаква да даде показания днес, след като разпитът му бе отложен формално в неделя. Причината бе изготвянето на обвинителния акт след изявлението на адвоката на Ксирос Франгискос Рагусис, според когото той няма намерение да даде обяснения на правосъдните власти.

Срещу Христодулос Ксирос бяха повдигнати обвинения за:

-          управление на неизвестна досега терористична групировка с неизвестни членове, която е имала за цел производството, доставката и общото притежание на експлозиви, за да ги използва за подлагането под риск на хора и предмети,

-          незаконно притежание на военни пушки, боеприпаси и други,

-          незаконно притежание на пробивни и експлозивни снаряди,

-          фалшификация,

-          нарушаване на наложените му ограничителни мерки,

-          незаконно притежание на оръжие за пистолета с 14 патрона, който бил намерен у него по време на ареста.

Атинската прокуратура започна  криминално производство за укриване на престъпник срещу трима неизвестни души, за които има данни, че са наели къщата в Анависос.

Категории: Криминална хроника тероризъм Христодулос Ксирос въоръжен погром затвор Коридалос Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus