Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Китай протестира срещу спряната приватизация на пристанището в Пирея

29 Януари 2015 / 13:01:16  GRReporter
1107 прочитания

Голямо безпокойство от изявленията за спирането на процедурата по приватизацията на пристанището в Пирея изрази китайското Министерство на търговията. Китайският консорциум Cosco е основният кандидат за покупката на мажоритарния пакет акции на пристанището.
    “Информирахме се от пресата, че на 28 януари новото гръцко правителство е заявило, че ще спре приватизацията на пристанището в Пирея. Това много ни безпокои”, заяви по време на брифинг говорителят на министерството Шън Дънян.  “Имаме намерение да изискаме от гръцката страна да защити правата и законните интереси на китайските инвеститори в Гърция, в това число и на Cosco”, допълни говорителят.
    На изявленията на СИРИЗА реагира и китайското външно министерство. “През 2008 консорциумът Cosco подписа договор за концесия на две от карго платформите на пристанището в Пирея. Този договор е пример за взаимноизгодно сътрудничество между две страни и смятаме, че двете правителства трябва да се придържат към изпълнението му и разширяването на сътрудничеството и в други области в интерес на народите на двете страни”, заяви говорителят на дипломатическото ведомство Хуа Чунинг.    
    Междувременно китайските медии сравниха гръцкия премиер Алексис Ципрас с древногръцкия митологичен герой Фаетон. Безразъдният син на бога на Слънцето Хелиос се качил на колесницата на баща си, но изгубил контрола и така предизвикал бедствен пожар на Земята, в следствие на който се създали африканските пустини.

 

Категории: китайски инвестиции Cosco пристанището в Пирея приватизация Алексис Ципрас гръцко правителство СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus