Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Към ваканция за парламента и съставяне на летни секции клони гръцкото правителство

18 Август 2015 / 13:08:39  GRReporter
711 прочитания

Според източници, гръцкото правителство се готви да пристъпи към разпускане на парламента във ваканция и съставяне на летни заседателни секции. Това ще улесни плановете на кабинета, тъй като по този начин се избягват изборите през септември и вероятното искане на вот на доверие след 20 август.

Летните заседателни секции се състоят от 100 депутати от всички парламентарно представени партии, като лидерът на всяка партия посочва състава на своята част. Всяка секция ще заседава по 15 дни, като общо заседанията им ще продължат до началото на октомври.

Освен това чрез съставянето на летните секции, в които Алексис Ципрас ще избере кои депутати да включи, правителството може да прекара някои решаващи и трудни законопроекти от меморандума, като например данъчното облагане за земеделците.

Също така ще отслабне възможността председателят на парламента Зои Констандопулу да блокира процедурите, затруднявайки гласуването на законопроектите.

Докато траят заседанията на летните секции не може да бъде искан вот на доверие, както и не могат да се провеждат избори, а това напълно устройва управляващите, които предпочитат избори през октомври. Тогава вече ще са гласувани всички законопроекти от меморандума и ще бъде осигурено плащането на цялата спасителна програма.

Според източници, правителството вече е съставило съответния Президентски указ, който изглежда вече е подписан от президента Прокопис Павлопулос.

Според други източници обаче, в правителството се чуват гласове за искане на вот на доверие и избори през септември. До края на деня трябва да стане ясно кой сценарий ще предпочете правителството на Алексис Ципрас.

 

 

Категории: парламент ваканция летни секции заседания меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus