Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кметовете на Атина и Солун защитават колегата си от Каракас

30 Март 2015 / 17:03:22  GRReporter
801 прочитания

В комюнике, което издадоха преди няколко дни кметовете на Атина и Солун Георгиос Каминис и Янис Бутарис се възпротивиха на начина, по който бе арестуван кметът на столицата на Венецуела и виден представител на опозицията Антонио Ледезма. Той бе заловен и изпратен в предварителния арест по обвинение за съучастие в опит за държавен преврат срещу президента на страната Николас Мадуро.

Според свидетели, сред които е и съпругата на Ледезма и депутат от опозицията, членове на венецуелските спецслужби извели кмета на Каракас от офиса му, без да обяснят причините за ареста.

Решението на правителството на Венецуела предизвика бурни реакции сред международната общественост. Към тях се присъединиха и кметовете на Атина и Солун. „Обединяваме гласовете си с хората, които се противопоставят на действия като ареста на Антонио Ледезма, защото те са насочени директно срещу правата на човека, свободата на изразяване на различно мнение и независимостта на правосъдието”, посочиха в комюникето си Каминис и Бутарис.

В текста се отбелязва също, че Ледезма е бил избиран многократно за депутат и кмет, а през 2010 е получил 6-то място в световната класация за „най-добър кмет”. „Той е една лидерска политическа фигура във Венецуела”, подчертават Каминис и Бутарис и се позовават на международните правозащитни организации Amnesty International и Human Rights Watch, според които зад ареста на Ледезма се крият политически мотиви.

Снимка: forbes.com

Инициативата на гръцките кметове предизвика реакция от страна на венецуелското правителство. Посланикът на страната в Атина Фарид Фернандес изпрати до тях открито писмо, в което посочва, че кметът на Каракас е бил арестуван „по силата на съдебно решение и при пълното спазване на всички човешки и конституционни права”. В същото време посланикът изрази съжалението си затова, че гръцките кметове са станали жертви на „страшната медийна война срещу Венецуела от момента, в който народът ѝ реши […] да поеме по пътя на социализма”.

В писмото си Фернандес подчертава, че в миналото е имало арести и на политически представители, които подкрепят правителството, както и че никой пост или политическо назначение не предоставя имунитет срещу арест. По думите му кметът на Каракас е представител на крайната десница и е „обвинен за участие в опит за преврат, който имаше за цел да свали законното и демократично правителство на президента Николас Мадуро чрез въздушна бомбардировка на президентството и на други големи цели в Каракас”.

„По време на политическата си кариера на Антонио Ледезма срещу него са били повдигнати повече от седем обвинения. Две от тях са за престъпления срещу граждани, едно за съучастие в убийствата на нас 200 затворници от затвора в Катия, две за корупция и едно за политически преследвания срещу 2252 служители на общината в Каракас, заради социалистическите им убеждения”.

В края на писмото си Фернандес описва с най-топли думи боливарската революция и посочва, че благодарение на нея във Венецуела е намалял броят на гладните и неграмотните граждани. Той кани Каминис и Бутарис да посетят страната му, за да се убедят с очите си, че са били заблудени от „кампанията, която цели да подкопае родината на Боливар”.

Категории: Политика кметове Атина Солун Георгиос Каминис Янис Бутарис кмет на Каракас Антонио Ледезма арест посланик Венецуела
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus