Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Когато Пансерайкос щеше да придобие Бербатов

08 Септември 2015 / 11:09:15  GRReporter
1035 прочитания

Преди няколко дни водещият нападател и голмайстор Димитър Бербатов стана играч на солунския отбор ПАОК. Пристигането му в Гърция предизвика истинска медийна буря, а очакванията на феновете от българина са с негова помощ ПАОК да спечели местното първенство и да се представи успешно в Европа.

Малко известен факт е, че това не е първият път, когато гръцки отбор е искал да включи Бербатов в своите редици. С разликата, че тогава голмайсторът е бил в началото на футболната си кариера.

Гръцкият сайт за спортни новини sport24.gr разказва събитията от далечната вече 1996, когато нападателят се е намирал много близо до трансфер в отбора от Серес Пансерайкос. Тогавашният президент на клуба Василис Карантинидис имал много добри отношения с българския Пирин и това приятелство имало добри последствия и за двата тима. Играчите на Пансерайкос тренирали в България, където всички разходи били покрити от Пирин. Същото важело и за българския отбор в Гърция. По същото време започнали преговори за трансфер на играч на Пирин в отбора на „лъвовете”, които обаче не завършили успешно.

Илия Реджев се обадил на Карантинидис и му казал, че сред младежите на отбора има един много талантлив играч, който би искал да играе в Пансерайкос. Дори имало споразумение с бащата на играча за неговото преместване в Серес. Преговорите продължили за доста време, но проблеми от финансово естество в Пансерайкос не позволили успешния им завършек.

Около два месеца по-късно Карантинидис напуснал ръководството на Пансерайкос след 8-годишен престой на този пост и така отборът от Серес се сбогувал с възможността да се сдобие с талантливия играч Димитър Бербатов.

По онова време футболистът бил на 15-16 години и имал предложения от много отбори. Той обаче избрал Пансерайкос заради приятелските отношения между Реджев и Карантинидис, както и защото смятал, че чрез Пансерайкос ще може по-лесно да премине към голям европейски клуб.

Според публикацията Бербатов се опасявал, че през следващия сезон ще подпише професионален договор и съответно ще бъде „блокиран” от някой отбор. Изданието припомня, че именно по онова време белгиецът Жан-Марк Босман успява да спечели съдебните дела срещу своя отбор РФК Лиеж, Белгийския футболен съюз и УЕФА, в резултат на което се въвеждат промени на основните правила в трансферната политика.

В крайна сметка несигурността в Пансерайкос и фактът, че Бербатов не бил убеден, че ще успее да постигне целта си провалили трансфера окончателно.

Малко по-късно футболистът получил призовка да се яви в армията, за да отбие военната си служба. ЦСКА София веднага се възползвали от шанса да се сдобият с талантливия нападател.

През 1999, по време на едно от първите му участия с българския национален отбор, Бербатов играе в приятелски мач с Гърция на стадиона в Козани. Мачът завършил с 1:0 за гръцките национали, а Бербатов влязъл на терена след смяна с друг играч.

На трибуната се намирали бившият президент на Пансерайкос и приятелят му Илия Реджев. Когато Карантинидис поискал мнението на Реджев за Бербатов, той отговорил: „Когато не играе добре вкарва голове, а когато играе, вкарва много голове”.

Категории: СпортФутбол Димитър Бербатов трансфер Пансерайкос ЦСКА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus