Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кои сделки с Гърция няма да се облагат с 26%-овия данък

24 Април 2015 / 17:04:05  GRReporter
1946 прочитания

Министерското решение, оповестено вчера и предложено за обществено обсъждане,  отваря «вратичка» за освобождаване на фирмите от предварителното плащане на спорния данък в размер на 26% за сделки със страни с преференциален данъчен режим, като Кипър и България.

След бурята от реакции, предизвикани от гласуваната в парламента наредба, и след преговори на най-високо ниво между Гърция и Кипър, финансовото министерство бие отбой и освобождава сделките от плащането на данъка при условие, че има предварително одобрение от данъчните власти. По-конкретно, според министерското решение, сделки със страни, които имат преференциален данъчен режим, могат да получават предварително одобрение преди извършването на данъчна проверка, чрез електронна процедура за оповестяване на сделката. Предварителното одобрение ще освобождава фирмата от задължението да плати предварително данъка от 26%, представляващ условие за признаване на разхода. Предварителното одобрение на сделката и освобождаването от предварителното плащане на данъка се дава при положение, че фирмата декларира въпросната сделка в данъчната служба в срок от 10 дни след извършването ѝ, и при положение, че отговаря на следните условия:

1) Предварителното одобрение на сделката става автоматично след подаването на съответната декларация, ако задълженото лице декларира, че влиза в някоя от следните категории:

• Става въпрос за сделка, за която има документи от страната, където е издадена фактурата, удостоверяващи извършването на транспорта и получаването на стоките, или ако става дума за услуги – предоставянето на услугата се извършва от страната, издала фактурата, и има приемо-предавателен протокол за извършената работа.

• Става въпрос за сделка, свързана с вноса в Гърция на електрическа енергия, вода и природен газ.

• Става въпрос за сделка с фирма, листвана на фондова борса в чужбина по време на извършване на сделката.

• Става въпрос за сделка, сумата от която, събрана с други сделки, не надхвърля 10 000 евро през съответната данъчна година.

• Става въпрос за повтаряща се еднотипна сделка с един и същ доставчик и предмет на обмяна, в чиято цена не е настъпила съществена промяна, по-конкретно над 5%, и съществува предварително одобрение за първоначалната сделка през последните 12 месеца.

• Става въпрос за сделка с продукти или стоки, чиято цена се определя на организиран фондов пазар, при положение, че сделката е извършена въз основа на цената при затварянето на съответната дата, факт, за който са налице всички необходими документи – доказателства.

• Става въпрос за наемане на самолети, регистрирани в държави, с които не е подписано сътрудничество, или държави , които подлежат на преференциален режим и биват наемани от авиокомпании или клонове на чуждестранни фирми със седалище в Гърция.

• Става въпрос за наемане на кораб.

2) Предварителното одобрение се дава за всяка друга сделка, ако задълженото лице заяви, че разполага с документи, които удостоверяват следното:

• Писмен договор за проект или търговски договор, който определя условията на сделката.

• Финансови отчети от последните три години на чуждестранната фирма ако тя функционира над 3 години, или съответно финансови отчети от последните 1 или 2 години, ако фирмата функционира под 3 години.

• Декларация за клиенти – доставчици или клиентела на чуждестранната фирма, от която се вижда, че гръцката фирма не е единствен клиент, или списък с постоянните разходи или разходите за наем на чуждестранната фирма, от който се вижда наличието на постоянни разходи на стойност над 10 000 евро и разходи за наем над 5 000 евро през последната година.

• Изплащане на фактури по банков път или наличие на банкова гаранция, отнасяща се до конкретната сделка.

Когато за конкретната сделка от декларацията на задълженото лице става ясно, че са изпълнени условията за издаване на предварително одобрение, тогава въпросната сделка бива изключена от задължението за плащане на данъка и задълженото лице може да признае разхода. Ако при обработването на декларацията стане ясно, че не са налице посочените условия за предварително одобрение на сделката, данъчните власти издават заповед за проверка.

Категории: сделки данък преференциален данъчен режим финансово министерство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus