Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корабните магнати остават (засега) в Гърция

02 Август 2015 / 14:08:25  GRReporter
1005 прочитания

Един ден след решаващата среща на министър Георгиос Статакис с председателя на Съюза на гръцките корабособственици Теодорос Вениамис и заместника му Михалис Хандрис браншът изпрати ясното послание, че остава (засега) в Гърция.

Двамата мъже чуха от министъра, че „запазването и укрепването на флота под гръцки флаг и на корабоплавателните компании в Гърция е приоритет за министерството на икономиката, инфраструктурата, корабоплаването и туризма и е основна предпоставка, за да може гръцкият търговски флот да остане на първите места в бранша”.

Разговорите от срещата бяха публикувани малко след нея и така новините достигнаха бързо до офисите на компаниите в Пирея и Атина.

Тези новини предизвикаха положителната реакция на бранша, който беше изразил безпокойството си невъзможността да остане конкурентоспособен.

Много гръцки корабоплавателни компании пристъпиха към създаването на паралелни нови фирми в Кипър, но според самите тях няма да ги използват, ако данъчната рамка за корабоплаването в Гърция остане стабилна.

Този въпрос вълнува всички и се обсъжда във всички компании. Това е така, защото след предложението на Юнкер за данъчното облагане на търговския флот, гръцкото правителство предпочете да замълчи и не отговори.

След това положението се обърка още повече от заместник-министъра на търговския флот Тодорис Дрицас, който в свое изказване подкрепи гръцкия търговски флот, но не беше категоричен що се отнася до данъчното облагане на компаниите.

Позицията на гръцкото правителство изясни Георгиос Статакис малко преди започването на преговорите с кредиторите. Той говори за укрепване както на търговския флот, така и корабоплавателните компании в Гърция.

Показателни са думите на Панос Ласкаридис от Trade Winds, който подчерта: „Аз ще съм последният човек, който би си тръгнал от Гърция”. Ласкаридис отбеляза, че няма знак от правителството, че иска да промени нещата. Той отправи нападки срещу медиите, както и срещу други магнати, че с изявленията си нажежават атмосферата.

Един корабособственик, пожелал да запази анонимността си, отбеляза, че на практика единственото, което е направено, е да се отворят нови банкови сметки в Кипър. Друг негов колега каза, че това е направено, защото Кипър е близо, приятелска страна е и това не е струвало нищо.

Други източници подчертаха, че много компании, които са регистрирани на борсите в чужбина или си сътрудничат с фондове са били принудени да поемат инициативата и да представят на инвеститорите алтернативни сценарии, в съответствие с това какво ще се случи в Гърция.

Както твърдят представители на бранша, освен институционалната рамка на опериране на търговския флот, фирмите са притеснени и от стабилността в страната.

За да бъде разбрана динамиката на гръцкия търговски флот, освен факта, че внася повече от 13 милиарда евро годишно в гръцката икономика, трябва да се има предвид, че търговският флот, който е гръцка собственост и е управляван от гръцки магнати, е 40% от флота на общността. Гръцките кораби осигуряват снабдяването с ресурси за енергетиката от САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света.

Искания за регистриране в Кипър

Много гръцки магнати твърдят, че регистрацията на фирмите в Кипър е последното решение.

Според TradeWinds, компаниите, които са внесли искания за регистриране в Кипър, са: Star Bulk Shipmanagement Co (Cyprus) and Oceanbulk Container Shipmanagement Co (Cyprus), Safe Bulkers Management, Mantinia Shipping, Navios Shipmanagement and Navios Tankers Management, Laskaridis Shipping (Cyprus), Neda Maritime Agency, New Shipping, Samos Steamship (Cyprus), Empire Bulkers and Alma Maritime, Target Marine Limited, Efshipping Limited, Chandris Shipmanagement (Cyprus), Enesel, Almi Marine (Cyprus), Super-Eco Tankers, Allseas International Shipmanagement (Cyprus), FCN Ship Management, W Marine, Sun Enterprises Limited, Aims Shipping Corp (Cyprus) и Astra Shipmanagement (Cyprus).

 

 

Категории: търговски флот корабоплаване компании магнати данъчно облагане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus