Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корейски съветник на Варуфакис иска хонорар от 375 000 евро

09 Август 2015 / 12:08:52  GRReporter
873 прочитания

И това ако не е гръм от ясно небе за гръцкото правителство! Бивш съветник на финансовия министър Янис Варуфакис, кореецът Глен Ким иска хонорар от 375 000 евро, нито повече, нито по-малко.

И това е човек, представил солидна автобиография, която обаче не отговаряла на истината. Както разкрива вестник „Вима” в неделния си брой, корейският икономист се представял за сътрудник на германския финансов министър Волфганг Шойбле. Глен Ким твърдял, че е създал Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF), както и Европейския стабилизационен механизъм (ESM), като се представял и за експерт, работил за уреждането на банковия дълг в Исландия.

Прочутият Глен Ким

Според вестника обаче, който представя действителната автобиография на Глен Ким, кореецът не е работил за Волфганг Шойбле, а като обикновен консултант в друга служба със седалище във Франкфурт. Освен това, не само че не е създал Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM), но и отишъл да работи в организацията 5 месеца след като тя започнала да функционира. Не се вижда да има някаква връзка и с учредяването на Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

Що се отнася до исландския дълг, Ким е работил като консултант, но не по дълга, а за премахването на капиталовия контрол в страната.

След оттеглянето на Янис Варуфакис от преговорния екип, Глен Ким е уведомил неговите сътрудници в гръцкото правителство, че се били договорили устно да получава хонорар в размер на 125 000 евро месечно! До момента той не е получил възнаграждението си, а само дневни, пътни и разходи за престоя си в различни европейски столици.

Надеждите му да получи цялата сума, която се изчислява на 375 000 евро, е да влезе в сила предвиденото в съответния нормативен акт за плащането на хонорара му със задна дата.

 

 

Категории: Янис Варуфакис сътрудник хонорар корейски икономист EFSF ESM
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus