Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите разединени за споразумението с Гърция

06 Август 2015 / 17:08:37  GRReporter
942 прочитания

Няма промяна в преценката на Европейската комисия, че постигането на споразумение с Гърция е възможно, като за предпочитане е то да се сключи преди 20 август. Това съобщи нейната говорителка Мина Андреева, която индиректно отговори на публикация на германския таблоид Bild, според която правителствени източници в Берлин очакват удължение на преговорите и нов мостов заем към Атина.

В изявления пред кореспонденти в Брюксел Андреева посочи, че вчерашните изявления на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че преговорите протичат по „задоволителен начин” продължават да са валидни.

В същото време тя подчерта, че компетентни да дават оценки за хода на преговорите са само Европейската комисия, Европейската централна банка, Международният валутен фонд, Европейският механизъм за стабилност и никоя друга институция.

„Екипите на кредиторите се намират в Атина от почти две седмици и докладват, че напредъкът е добър. Не съм информирана, че там има някой друг, който вижда картината по-ясно”, допълни тя.

Според Мина Андреева експертите на Европейската комисия вече работят върху текста на новия меморандум (третата спасителна програма – б.а.). Тя отбеляза също, че тече „усилена работа по всички въпроси”.

В края на изявленията си говорителката съобщи, че в петък следобед се очаква разговор между високопоставени представители на институциите – кредитори, по време на който ще бъде обсъдена ситуацията в Гърция.

Според всички източници на информация за хода на преговорите в Атина целта на двете страни е постигането на споразумение преди 20 август. На конкретната дата Гърция ще трябва да покрие падеж на облигация за 3,2 милиарда евро.

Преговорите продължават и днес на експертно ниво, като основните теми са необслужваните банкови кредити и бюджетните показатели.

Както стана ясно от вчерашните срещи на министрите на финансите и икономиката Евклидис Цакалотос и Йоргос Статакис с представителите на кредиторите, все още не е постигнато съгласие по няколко въпроса – рекапитализацията на банките, учредяването на новия Фонд по приватизации, определянето на срокове за изпълнението на бюджетните мерки и финализирането на преценките за размера на рецесията през 2015.

Гръцки медии съобщават, че се очаква кредиторите да изпратят на гръцкото правителство проекта на споразумението до събота с цел да започне дискусията върху конкретния текст.

Междувременно представителят на Швеция в МВФ Томас Острос съобщи, че фондът няма да реши дали ще участва в третата спасителна програма за Гърция преди началото на есента.

В интервю за вестник Dagens Nyheter той посочи, че е имало „интензивна подкрепа на МВФ за участие в една нова програма за финансова подкрепа, но това изисква време”.

Острос, който е заместник-директор на 24-членния съвет на МВФ и бивш министър твърди, че е възможно новият финансов пакет просто да отложи окончателното  решаване на проблема, освен ако Гърция все пак реши да проведе тежки реформи.

„Не е възможно това да им се наложи. Гърция трябва да е наясно с проблема. А гръцкото правителство все още не се намира в такава позиция”, казва Томас Острос и допълва: „Имат един неефективен държавен сектор, корупцията е относително голям проблем, а пенсионната система струва повече отколкото в други държави”.

МВФ съобщи отрано, че няма да участва в новата спасителна програма, докато не бъде постигнато споразумение за поредица от реформи и облекчаване на външния дълг на Гърция до ниво на устойчивост. В тази връзка фондът не се очаква да участва с финансиране в първия транш по новия заем.

Участието му в програмата обаче се смята за критично, за да бъдат покрити напълно финансовите нужди на Гърция. Според кредиторите до края на 2018 Гърция ще се нуждае от 82 до 86 милиарда евро. Европейският механизъм за стабилност обаче ще отпусне около 50 милиарда и до момента няма как да бъдат осигурени останалите 36 милиарда през следващите три години.

В настоящата програма за финансова подкрепа на МВФ към Гърция, която изтича през март 2016, но от август 2014 е „замразена” остават 16,3 милиарда евро. Атина обаче вече внесе официално искане за нов заем, което от само себе си анулира настоящата програма за финансова подкрепа на фонда. 

Категории: Политика преговори с кредиторите трета спасителна програма Европейска комисия МВФ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus