Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Критични решения за гръцките банки

28 Юни 2015 / 14:06:32  GRReporter
1476 прочитания

19:50 Очаква се всеки момент да започне пресконференцията на министъра на финансите Янис Варуфакис

18:50 Гръцкото правителство ще заседава в 20:00 часа, за да реши проблема с банките.

17:15 След решението на Европейската централна банка интересът се насочи към заседанието на Съвета за системна стабилност, което започна в 16:00. То се провежда в Министерството на финансите, председателствано от Янис Варуфакис, и на него участват управителят на Банката на Гърция Янис Стурнарас, заместникът му Янис Мурмурас и председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели.

Чужди и гръцки журналисти очакват пред Министерството на финансите Янис Варуфакис

Управителят на Банката на Гърция може да предложи по свое усмотрение мерки за запазване стабилността на банкова система – затваряне на банките, капиталов контрол и др.

Управителният съвет на Европейската централна банка реши днес следобед да се запазят непроменени лимитите за финансиране на гръцките банки от Механизма за спешна ликвидност и няма да ги увеличава.

Смята се, че налагането на капиталов контрол е въпрос на време. В противен случай има риск за стабилността на банките, тъй като финансирането от ELA не беше увеличено.  И днес пред банкоматите в Атина имаше опашки.

„Европейската централна банка  ще работи с Банката на Гърция, за да запази финансовата стабилност. В тази рамка запазва нивата на Emergency Liquidity Assistance (ELA) такива, каквито бяха в петък, 26 юни”, се казва в официалното съобщение.

Междувременно Министерството на финансите опроверга публикациите, че в интервю за BBC Янис Варуфакис е заявил, че Гърция проучва възможността за затваряне на банките утре и за налагане на капиталов контрол. Варуфакис заяви, че гръцкото правителство е против капиталовия контрол.

В действителност Варуфакис казва в интервюто, че трябва да се проучи дали властите в Атина и Франкфурт ще затворят банките утре, а в най-новите си изявления се опитва да прехвърли вината за случващото се на еврозоната, без да казва какво точно ще стане. 

При положение че Европейската централна банка няма да увеличи ликвидността за гръцките банки, Гърция има два избора – затваряне на банките или налагане на капиталов контрол. Затварянето на банките би предотвратило изтичането на пари от тях, но с цената на загуби за икономиката.

Капиталовият контрол ще позволи тегленето на пари от банкомати и плащания в определени рамки и с известни ограничения.

Налагането на капиталов контрол може да бъде решено от правителството.

В случай, че банките бъдат затворени, какво трябва да се направи, за да отворят пак? Ако на референдума избирателите подкрепят предложението на кредиторите – отговорът е ясен. Ако гласуват против обаче, това вероятно ще доведе до национализирането им и финансиране чрез печатане на пари от правителството.

Ако бъдат наложени ограничения, най-силно ще бъдат ударени онези банкови вложители, които нямат друг избор, освен да държат парите си в гръцки банки. Според банкови източници, богатите отдавна са преместили парите си другаде.

Категории: Европейска централна банка заседание ликвидност ELA
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus