Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лернейската хидра на тероризма

11 Януари 2015 / 12:01:24  GRReporter
2254 прочитания

Арестът на Христодулос Ксирос е голям успех за полицията и силите за борба с тероризма, защото предотврати голям терористичен удар срещу затвора.

Но по-късно полицаите осъзнават, че за годината, през която се е криел от силите на реда „Манолис” от „17 ноември” е успял да създаде нова терористична организация. В нея участниците са вербувани  или от самия Ксирос, или идват от „Конспирацията на огнените ядра”.

Подозренията за финансиране на операцията „Горгопотамос” от затворници, излежаващи тежки присъди, са напълно обосновани. Както показват фактите, тероризмът е като Лернейската хидра и непрекъснато се появяват нови ядра и организации.

Служителите от силите на реда добре знаят това и след задоволството, което изпитаха от ареста на Ксирос, идва притеснението от поне 8 отворени фронта в битката срещу тероризма.

1.Дясната ръка на Ксирос- Ангелики, общо 10 души в групата му

22-годищната Ангелики С. вероятно е привлечена в организацията миналото лято и за кратко време се издига. Полицията я смята за дясната ръка на Ксирос. Нейният арест е основна задача, защото се смята за ключова фигура за подреждането на пъзела на нео-терористите и на групата на Ксирос  в частност. Според властите, задържането й е въпрос на време, защото данните й са известни на полицията.

Теохарис, който се е представял за служител на бреговата охрана и е наел къщата в Анависос, е второто лице, което полицията издирва. Според информациите е на около30-35 години и е бил замесен в случаи с наркотици. Според директора на полицията Димитрис Цакнакис, десетте души, които участват в групата на Ксирос и са щели да участват в атаката срещу затвора Кордалос, са известни на властите.

2. „Групата на народните бойци”- от 4 до 8 души, тежко въоръжени

Появява се през януари 2013 с първото си нападение срещу офисите на Нова Демокрация на бул. Сингру.  Вторият удар е срещу резиденцията на немския посланик в Халандри, а третият- срещу офисите на Мерцедес Бенц във Варибомби. Преди 20 дни стреляха с автомати Калашников срещу посолството на Израел. Анализаторите на полицията  смятат Групата за дъщерна организация на „Революционна борба”. Откриват общи идеологически препратки в изявленията им, както и същите методи. Смята се, че се състои от 4-8 души, които са участвали във всички нападения. Разполага с тежко въоръжение- автомати, гранатомети RPG, револвери. Според полицията, в Групата участват членове на „Революционна борба”, които не са били арестувани.

3.Пола Рупа- укрива се от 2012

Приятелката на Никос Мазиотис, Пола Рупа се издирва и за залавянето й е обявена награда от 1 милион евро. Родена е през 1969 в Каламата. Осъдена е на 50 години и 6 месеца затвор за участието си в „Революционна борба”. Укрива се от правосъдието от юли 2012, когато заедно с Мазиотис не се явяват в полицейския участък в Ексархия, както предвижда ограничителната мярка.

При ареста на Мазиотис, става ясно, че двамата, заедно с 4-годишния си син са живеели в апартамент в Певки. Когато скривалището им е открито, Рупа вече е изчезнала. От публикуваните снимки се вижда, че е променила външния си вид- отслабнала е, с подстригана изрусена коса. Смята се, че я укриват второстепенни членове на „Революционна борба”, някои от които може да са участвали в определени акции на организацията.

4. Бандитите от Дистомо-  с богато минало

В обира като на кино в Дистомо, който се приписва на групата на Никос Мазиотис, според полицията са участвали Георгиос Петракакос, на 34 години, 44-годишният Спирос Христодулос и Спирос Дравилас, на 33 години. Петракакос се смята за най-близкият сътрудник на Мазиотис.  Издирва се от 4 години. Бил е съучастник на Василис Палеокостас в отвличането на бизнесмена Георгиос Милонас. Дравилас е осъден през 2009 на 17 години затвор за съучастие в първото бягство с хеликоптер от затвора на Палеокостас. Христодулос от средата на 90-те години  е замесен в обири. Арестуван е и е избягал от затвора. Според информациите, през последните години 44-годишният престъпник използва като база Нафплио. Полицията доказва, че е замесен в обира на банка в Едипсос през април 2011, при който въоръжени бандити открадват 430 000 евро.

5. Хладнокръвните убийци на членовете на Златна зора

Двама души участват в убийството на двама членове на Златна зора на 1 ноември 2013 в Нео Ираклио- хладнокръвен екзекутор със странна походка и водач на мотоциклет. Още не са идентифицирани. Слуховете за това кои са убийците са много. Тогава отговорността беше поета от  организацията „Борещи се народни революционни сили”.

6.  Планът „Феникс”. Избегналите арест членове на „Конспирацията на огнените ядра”

Това е единствената организация, която показва толкова големи способности за вербуване на нови членове. Много от участниците в нея са в затвора Коридалос. Други са подсъдими или на свобода под гаранция. През лятото на 2013 „Конспирацията на огнените ядра” обяви план със символичното име „Феникс”. Заради многото арести, които осъществява полицията, организацията за известен период спира да функционира. Останалите на свобода членове вероятно са се влели в групата на Ксирос и запазват връзките си с другите организации. 35-годишният член на „Конспирацията” П.А. се издирва от 2 години.  Той е собственик на автомобила-явка в Ексархия, в който бяха открити автомати и гранати.

7. Василис Палеокостас. Майсторът на бягството.

Категории: терористи Христодулос Ксирос Никос Мазиотис Пола Рупа Василис Палеокостас Коснпирация на огнените ядра Революционна борба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus