Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ликвидират Frontex, създава се нова агенция на нейно място

14 Декември 2015 / 19:12:33  GRReporter
757 прочитания

Мария Спасова
    Утре Европейската комисия ще разгледа предложение за създаване на нова агенция за охрана и контрол на външните граници на Съюза. След като Комисията одобри предложението, то ще се гласува и от страните-членки. Това съобщи вицепредседателят на Европейската комисия, отговорна за бюджета и хуманитарните ресурси Кристалина Георгиева, която посети Атина във връзка с бежанската криза.


    FRONTEX няма да бъде ликвидирана веднага, а постепенно функциите й ще се изземат от новата агенция. Тя ще има двойно по-голям капацитет от предшественика си, ще разполага с техника и обучен персонал, които да могат да различат бежанците от икономическите имигранти. Всъщност връщането на икономическите имигранти в собствените им страни ще е един от приоритетите на новата агенция. Както GRReporter вече съобщи, миналата седмица Пакистан отказа да приеме свои граждани - икономически имигранти, върнати от България, Гърция и Австрия.


    “Има три основни проблеми в тази посока. Първият е документацията. Сега отказът на прием се аргументира с това, че документите не са достатъчно убедителни, че те са под въпрос. Вторият проблем е инициативата от наша страна да подкрепим с икономически стимули това връщане. Виждаме, че там, където работи това връщане, то е свързано и с подкрепата на Европейския съюз и на страните-членки за мотивиране на приемащата страна. И третото е логистика - организацията на връщането, когато то се прави координирано, със целия Европейски съюз, тогава има по-големи шансове да бъде реализирано”, заяви Кристалина Георгиева.


    В Атина тя подписа програма за финансиране от Европа на 20 хиляди места за временно настаняване на бежанци на стойност 80 милиона евро. Става дума не само за центрове за настаняване, но и за хотелски ваучъри, както и за осигуряване на приемни семейства. “Тази програма ще ни даде възможност да изпълним задълженията си като европейци и да дадем убежище на бежанците, без да разрушим всекидневието си. Не става дума за създаване на бежански гета, а за разпределение на малки групи бежанци сред местното население”, поясни кметът на Атина Георгиос Каминис.


    Според вицепредседателката на Европейската комисия програмата е замислена така, че да стимулира финансово и местните бизнеси и много малки магазинчета, които са затворили по време на кризата, ще могат отново да заработят. Изпълнението на инициативата е възложено на Върховния комисариат по бежанците към ООН, който има опит в прилагането на подобни програми в много страни по света.


    “В Гърция без съмнение можем да говорим за бежанска криза. Само 8 на сто от пристигащите тук могат да се характеризират икономически имигранти. Останалите 92 на сто имат всички основания да искат бежански статут”, съобщи Джордж Окот Обо, помощник на Върховния комисар по бежанците към ООН. ПО източници на Комисариата само през тази година в Егейско море са намерили смъртта си над 2000 бежанци, повече от половината от жертвите са деца.


    Гръцкият министър на миграцията Янис Музалас обяви, че страната няма да престане да приема бежанци и икономически имигранти, които според него няма да спрат да идват, докато не се попречи на трафикантите в Турция. “Бежанският проблем не е гръцки. Той се случва в Гърция, но е общ, европейски проблем и затова решението му трябва да е европейско”, подчерта Музалас.
    Кристалина Георгиева обяви, че наскорооткритият hot spot в Лесвос работи без проблеми, а в скоро време предстои откриването на hot spots и на островите Лерос и Кос.

Категории: бежанска криза Европейски съюз Кристалина Георгиева Гърция Янис Музалас кмет на Атина Георгиос Каминис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus