Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Липсата на пари доведе до спад в празничната търговия

28 Декември 2015 / 13:12:39  GRReporter
996 прочитания

И тази година потребителите в Гърция са ограничили коледните си покупки до най-необходимото, стресирани от множеството данъчни задължения, които трябва да бъдат платени до края на декември.

При това, като се има предвид, че през декември тази година потребителските разходи са достигнали 3,22 милиарда евро, става ясно, че спадът в оборота на търговските обекти достига цели 42% в сравнение с декември 2009, когато гърците са похарчили 5,6 милиарда евро.

По-конкретно Институтът за търговия и услуги към Националната конфедерация за търговия изчислява, че през декември 2015 оборотът  на търговските обекти се е свил с още 8,3% в сравнение със същия период на 2014. Този факт се отдава на цяла поредица събития, повлияли отрицателно както на психологията на потребителите със свиване на разходите им, така и на нормалното функциониране на бизнеса.

А отраслите от търговията на дребно, в които е отбелязан най-голям спад през месец декември от 2009 до днес, са следните: спад с 56,1% при домакинските уреди, с 42,9% при облеклата и обувките, с 38,1% при фармацевтичните и козметични продукти, с 36,4% при стоките в големите вериги магазини, с 36% при алкохолните напитки и тютюневите изделия, с 28,8% при горивата, с 28,1% при книгите и канцеларските материали и накрая спад с 19,9% при хранителните магазини.

Причините

По-конкретно най-важните параметри на изчисления годишен спад в оборота на търговските обекти са както следва:

  • Страничните ефекти от налагането на капиталов контрол през второто полугодие на 2015, макар и вече намаляващи, тъй като фирмите показват висока степен на адаптивност, продължават да бъдат ограничаващ фактор за развитието и просперитета на местния бизнес.
  • Множеството данъчни задължения, които трябва да бъдат уредени до края на декември (3-та вноска от единния данък върху недвижимите имоти, плащането на пътен данък за 2016, вноски за просрочени задължения, внасяне на ДДС за големите компании), представляват възспиращ фактор пред увеличаването на разходите на потребителите, който се наблюдава всяка година по това време.
  • Установената умора от реформите, наблюдавана в институции както от частния, така и от държавния сектор, като резултат от прекомерните изисквания, предимно с финансов характер, предявявани от кредиторите на страната, разконцентрират пазара и създават климат на несигурност и непрекъснато отлагане. 

 

 

 

 

Категории: оборот търговски обекти спад Институт за търговия и услуги
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus