Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лявата платформа на път да напусне СИРИЗА

09 Август 2015 / 17:08:05  GRReporter
891 прочитания

„Нека не жертваме СИРИЗА в името на правителството”, поиска Панайотис Лафазанис в интервю за вестник «Авги», прехвърляйки върху ръководството на партията решенията, свързани с депутатите от Лявата платформа.

Панайотис Лафазанис нарече скоростното прибягване до избори през септември лош опит за преписване на най-патологичните практики на Нова Демокрация и ПАСОК .

Той определи като тотално неуспешна преговорната тактика на Атина, посочвайки, че за съжаление правителството е догматично свързано с еврото, и смята излизането на Гърция от еврозоната за най-голямата опасност.

Бившият министър заяви, че еврозоната и Европейският съюз не се реформират съществено, а само се въртят, и предрече, че Европа ще се промени само ако някоя страна, а впоследствие група страни успеят да се измъкнат от „затвора на еврозоната”.

Изявленията на Панайотис Лафазанис идват като отзвук на публикация в сайта Iskra.gr, който изповядва възгледи, близки до тези на Лявата платформа. В статията се отправят обвинения, че правителството възнамерява да приключи набързо с гласуването на Меморандума, ако е възможно и до 15 август, а впоследствие да обяви експресни предсрочни избори, още през първата половина на септември.

Според източниците, на които се позовава сайтът, почти летните избори се налагат и за да бъдат прочистени листите на партията от депутатите, гласували срещу Меморандума и членовете на партията, които все още остават верни на първоначалната политика на партията срещу меморандумите.

Междувременно близкият сътрудник на Алексис Ципрас Никос Папас отправя строго предупреждение към вътрешността на СИРИЗА, но до известна степен и срещу изявленията за предсрочни избори, тъй като се задълбочава разцеплението в партията сред слухове за предсрочни избори и разпадане на Лявата платформа.

«СИРИЗА има свои органи, устав и главно членове, които не позволяват на никого да бъде „партия в партията”», заявява пред «Real News» гръцкият държавен министър.

Той отбелязва също така, че е абсолютна лъжа схващането, че всички проблеми на гръцката икономика произтичат от участието ѝ в общата валута, което вече е открита позиция на лявото крило на СИРИЗА.

Никос Папас подчертава, че по време на конгреса на партията през септември ще бъдат решени окончателно всички вътрешнопартийни въпроси. Той се съгласява все пак, че «отделните митинги, стремежът за създаване на фронт срещу правителството изпращат сигнал за самостоятелен ход».

Държавният министър пояснява, че СИРИЗА няма да участва в правителство със специално предназначение, и подчертава, че непрекъснатото говорене за избори не помага.

Никос Папас все пак оставя открита възможността за провеждане на предсрочни избори като казва: «Ако някои наши депутати решат да свалят доверието си от правителството, разцеплението, което бе предизвикано при последните гласувания в парламента, неизбежно ще се превърне във вакуум».

 

 

 

Категории: Лявата платформа СИРИЗА разцепление предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus