Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Македония издига ограда на границата с Гърция

19 Ноември 2015 / 12:11:34  GRReporter
856 прочитания

Македония започна поставянето на телена ограда по границата с Гърция в изпълнение на решението на Съвета за сигурност на страната, съобщи гръцкият всекидневник „Катимерини”.

С булдозери и трактори работниците подготвят терена и отварят дупки, в които ще бъдат поставени железни колони, а на тях – телената ограда. По този начин ще бъде затворен основният проход на бежанците и имигрантите, които пристигат в страната от Гърция, пише кореспондентът на „Катимерини” в Солун Ставрос Дзимас. Според статията, оградата ще е разположена от железопътната линия в село Идомени до брега на река Аксиос и ще покрие разстояние от 1,5 километра. Монтажните работи извършват членове на военните сили.

В публикацията се коментира, че чрез преграждането на границата си с Гърция Македония се стреми да се подготви спрямо вероятността други държави, които се намират на север по маршрута на бежанците да затворят своите граници, както и да ограничи броя на бежанците, които ще приема на своя територия. По този начин, посочва авторът, страната пренася напрежението в Гърция, която ще бъде заплашена от „задушаване”, след като бежанските вълни няма да могат да продължат на север, нито пък има възможност да бъде прекъснато преминаването им през Егейско море. Така всички тези хора се очаква да останат в Гърция.

В село Идомени на гръцко-македонската граница, където всеки ден пристигат хиляди бежанци и имигранти цари безпокойство. Вчера там са пристигнали 5000, във вторник – 4600 и в понеделник – 6892 души.

Бежанци в опит да преминат гръцко-македонската граница през август, снимка: skai.gr

Кметът на местната община Пеония Христос Гатенудис твърди, че е информирал гръцкия министър за миграцията Янис Музалас за започването на монтажните работи от страна на Македония. „Действително от другата страна на границата съоръженията вече работят. Обявено е създаването на три центъра за прием и регистриране в Солун, Кавала и Килкис, но до момента не е направено нищо. Когато попитах министъра какво ще стане ако няколко хиляди души бъдат застопорени тук (в Идомени – б.р.), той отговори, че правителството има план, който обаче отказа да ми разкрие”, казва кметът пред „Катимерини”.

Авторът на статията коментира, че при тези условия може би съвсем скоро Атина може би ще бъде принудена да се справи с извънредна ситуация, без да е ясно дали има някакъв план за това. Балканският коридор постепенно се затваря от север на юг с телени огради, които стигат до Идомени и така Гърция е заплашена от вероятността да се превърне в огромен бежански „басейн”. Унгария и Словения вече поставиха огради, Хърватия обяви, че ще направи същото, а от Белград посочват, че ако Загреб прегради границата си, Сърбия също „ще защити своите интереси”.

Според Дзимас при вероятно затваряне на границата между Гърция и Македония, бежанските потоци ще се насочат към „маршрута през Дунав”, който включва България, Румъния и Сърбия. Той припомня, че премиерите на трите страни се срещнаха съвсем наскоро в София и обявиха, че при една такава вероятност те също ще затворят своите държавни граници.

В същото време от вчера в неутралната зона между Гърция и Македония цари напрежение, тъй като намиращите се там бежанци и имигранти били информирани, че от тук нататък право на свободно преминаване само граждани на Сирия, Афганистан и Ирак.

„Цяла нощ се опитвахме да успокоим бежанците, които вече се намират в центъра за прием. От полицията проверяваха издадените им служебни бележки и паспортите, които някои носят, за да се подсигури, че границата ще могат да преминат само представители на тези три националности”, заяви Алексанрос Вулгарис, член на екипа на представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Гърция.

Той допълни, че тази сутрин около 100 иранци се намирали до неутралната зона и се молели да им позволят да преминат, в резултат на което македонските власти са затворили границата малко след 08:00 часа. 

Категории: Политика бежанска вълна телена ограда граница между Гърция и Македония Идомени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus