Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Масови конфискации започва министерството на финансите

18 Декември 2015 / 15:12:53  GRReporter
892 прочитания

„Открихме ги. Запорирахме ги. Взехме ви ги”.

Главният секретариат за публични приходи задейства разпоредбите, за които се споразумя правителството с кредиторите и които парламентът гласува в рамките на прилагането на меморандума, като започва масови, автоматизирани и при съкратена процедура конфискации от лицата, дължащи данъци в размер на над 70 000 евро.

С решение на заместник-главния секретар за публични приходи Янис Бакас, публикувано с голямо закъснение в Държавен вестник (подписано е на 2 декември, а според меморандума мярката е трябвало да бъде приложена през октомври) е описана процудерата, чрез която финансовото министерство се надява да сложи ръка върху банковите депозити на големите данъчни длъжници, като се започва с тези, които дължат над 70 000 евро.

Процедурата е съвсем проста и се осъществява в три стъпки:

* От Дирекция „Електронно управление” към Главния секретариат за публични приходи създават електронен списък, в който са включени лицата с просрочени задължения в размер на над 70 000 евро, и го изпращат до всички банки.

В списъка не се включват задължения, уредени съгласно закона, с отлагане на плащането или споразумение за размера на вноската, въз основа на закона, на съдебно решение или акт на административен орган.

* Банките сверяват списъка с данните на своите клиенти и в рамките на два дни връщат списъка в Дирекция „Електронно управление”, като междувременно запорират сумите от депозитите на клиентите си (с изключение на неподлежащите на конфискация сметки и въз основа на съществуващите ограничения). Запорирането на сумите дава правото на Данъчната администрация да удовлетворява с предимство вземанията си като се ускорява предвидената процедура за принудително изпълнение.

Запорирането не се прилага:а) за парични суми, включени в неподлежащите на конфискация сметки съгласно действащото законодателство, б) за суми, които се внасят от притежавани от длъжника сметки в съответните сметки на държавата за покриване на данъчни или други негови задължения към хазната, в) за суми, предназначени за издаването на банкови чекове, платими на гръцката държава.

* Още в същия ден, въз основа на отговорите от страна на банките, Дирекция „Електронно управление” качва данните на данъкоплатците, имащи и големи дългове и притежаващи депозити, в интегрираната информационна система taxis, до която имат достъп отделите на Главния секретариат за публични приходи, отговарящи за събирането на вземания (Данъчната служба, Центърът за контрол на богатите данъкоплатци, Центърът за контрол на едрия бизнес и др.), така че запорът да се превърне в конфискация.

Законът предвижда процедурата с конфискацията да бъде завършена в рамките на пет дни.

 

 

 

Категории: министерство на финансите данъчна служба конфискации депозити длъжници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus