Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният валутен фонд иска Гърция да стегне коланите за 5 милиарда евро

05 Май 2015 / 08:05:55  GRReporter
1131 прочитания

Развръзката на гръцката драма започва малко по малко да се придвижва към кулминационната си точка. Според експерти на Международния валутен фонд Гърция не само, че няма да има първичен бюджетен излишък, но и се връща към бюджет с дефицит. На заседанието на Eurogroup в Рига преди десетина дни ръководителят на Европейския отдел на Фонда Пол Томсен е информирал финансовите министри, че тази година Гърция ще приключи с бюджетен дефицит от порядъка на 1,5 от БВП.
    Меморандумът за финансова стабилност на Гърция предвиждаше бюджетен излишък от 3% за 2015, а правителството на Алексис Ципрас преговаряше той да се намали до 1,5 от БВП на страната. Според Международния валутен фонд гръцката програма е излязла извън релси и за да се върне отново в предвижданията, е необходимо ново стягане на коланите за минимум 5 милиарда евро.
    Като алтернатива Пол Томсен е предложил Атина да обяви спиране на плащанията към кредиторите, а кредиторите от своя страна да пристъпят към преструктуриране на гръцкия дълг. Според информация на кореспондента на вестник “Катимерини” в Брюксел Елени Варвициоти финансовите министри от Еврозоната са били скептични към предложението на Фонда без да го отхвърлят окончателно. От страна на гръцкото правителство предложението се оценява като лична тактика на Пол Томсен, която ще причини големи сътресения в Гърция и по хаотичен начин страната ще достигне до макроикономическите цели, които не бяха постигнати с огромните пакети финансова помощ през 2010 и 2012. Снощи премиерът Алексис Ципрас е говорил по телефона по тези въпроси с изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард.
    Гърция очаква да получи последния мега транш от 7,1 милиарда евро от предишния спасителен пакет. 3,5 милиарда от тази сума идва от трезорите на Фонда и е почти невероятно да бъде изплатена на страна с толкова голям бюджетен дефицит. Експерти оценяват, че дефицитът повишава и нуждите на финансиране на Гърция, която според тях няма да се справи без трети спасителен пакет, който може да достигне и до 50 милиарда евро.
     В такава атмосфера Атина изпраща пратеници при президента на Европейската централна банка Марио Драги, които ще го молят за увеличаване на ликвидността за гръцките банки. Целта минимум е да се увеличи горният праг на краткосрочните бонове, които държавата емитира, за да финансира изплащането на пенсиите и заплатите. Според запознати с хода на преговорите това ще е възможно само, ако се констатира достатъчно голям напредък в разговорите между техническите екипи на институциите.
    На 12 май Гърция трябва да изплати 700 милиона евро дълг към МВФ, а до края на месеца за заплати и пенсии са необходими още 2,5 милиарда евро.

Категории: МВФ гръцки дълг преговори с кредиторите преструктуриране Пол Томсен Кристин Лагард бюджетен дефицит първичен бюджетен излишък
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus