Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министерството на финансите изпрати предварителен списък от три страници с мерки до европейските институции

22 Февруари 2015 / 14:02:24  GRReporter
896 прочитания

Писмо от три страници с мерки, които Гърция ще предприеме, изпрати днес на обед гръцкото министерство на финансите до ЕС, МВФ и Европейската централна банка. Целта е до днес вечерта те да изпратят забележките си, които ще бъдат взети предвид в окончателното предложение утре.

Предложените мерки нямат финансови, нито процентни измерения, а са по-скоро политически, и описват как правителството ще се бори с укриването на данъците и с корупцията, ще реформира държавния сектор и ще се справи с хуманитарната криза.

Смята се, че липсата на финансови параметри няма да предизвика проблеми. Очаква се обаче европейските институции да настояват някои от тях да бъдат хармонизирани с  онези ангажименти, предвидени в програмата, която приключва на 28 февруари.

На заседанието на Министерския съвет вчера са обсъдени резултатите от заседанието на Eurogroup, както и някои от мерките, които ще бъдат предложени на Брюксел. И Алексис Ципрас, и Янис Варуфакис увериха, че окончателният списък ще е готов сутринта на 23 февруари.  Министърът на финансите заяви, че ако от Европа одобрят гръцките предложения, процедурата (удължаването на програмата с 4 месеца) автоматично ще продължи, а ако кажат „не” – ще се насрочи ново заседание на Eurogroup. „Почти сме сигурни, че ще получим „да”... и ще продължим със стабилизирането на икономиката” каза Варуфакис.

Какво съдържа списъкът

Според информациите, правителството ще включи в предложенията уреждането на плащането на просрочени задължения към държавата на 100 вноски, регулиране на проблемите, свързани със заетостта, редица данъчни мерки, както и мерки от инструментариума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Днес сутринта заместник-министърът на финансите Надя Валавани повтори, че уреждането на просрочените задължения към държавата ще бъде последната отстъпка, направена на длъжниците.  За телевизия Скай тя каза, че правителството ще може да приложи тази мярка, въпреки договореността с Eurogroup да не се предприемат едностранни действия, които ще повлияят на финансовите цели, тъй като според нея това ще донесе финансови ползи за държавата.

Според информациите голяма част от предложенията в днешния списък Алексис Ципрас вече е огласил във вчерашното си изявление относно постигнатото споразумение.

Твърдата позиция на Берлин

Берлин спазва (твърда) позиция на изчакване. Министърът на финансите Волфганг Шойбле заяви веднага след Eurogroup в петък, че на гръцкото правителство ще му бъде трудно да обясни споразумението на избирателите си.

„Да си в правителството означава да се срещнеш с действителността, а тя често не е толкова хубава, колкото е в мечтите” заяви Шойбле.

Близък сътрудник на Меркел заяви в събота, че немският парламент ще одобри вероятно удължаването на кредитното споразумение с Гърция за 4 месеца при положение, че Атина представи списъка с реформите, които е обещала. „Гърция сега трябва да си свърши работата” заяви Фолкер Каудер, лидер на християн-демократите в немския парламент.

 

Категории: списък с мерки Министерство на финансите Янис Варуфакис Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus