Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министър от СИРИЗА забравил да декларира 38 имоти и 1,8 милиона евро

05 Декември 2015 / 14:12:21  GRReporter
704 прочитания

Новите разкрития за доходите на Георгиос Статакис предизвикаха поредните трусове в правителството.

Според информациите, от декларацията за имуществено положение на Статакис, внесена в парламента през 2012 и засягаща 2011, липсват цели 1,8 милиона долара. Това са депозити, които той притежава съвместно с майка си и брат си.

Същите източници опровергават вчерашното изявление на Статакис, който твърди, че разкритията засягат няколко земеделски парцела на жена му, които са обект на съдебни спорове. Според източниците се касае за недекларирана собственост от 3% до 66% в общо 38 имоти. Твърди се, че някои от тези имоти са големи търговски сгради в центъра на Ханя.

Трябва да се отбележи, че разкритията не са резултат от разследване на компетентните власти. Те излязоха на бял свят след допълнителната декларация, внесена от Статакис. Според опитни юристи обаче, данните ще създадат голям проблем на министъра и доказват, че е подал невярна декларация поне за 2012.

Компетентната парламентарна комисия реши вчера да възложи по-нататъшното разследване на одитори, които могат да използват всички налични инструменти, позволени от закона, включително и отварянето на банкови сметки. За първи път се предприемат подобни мерки срещу министър.

С изявлението си Статакис се опита да намали шума, вдигнат около него, без да крие обаче раздразнението си от действията на парламентарната комисия.

„Сметките са на майка ми, със съпритежатели двете й деца – аз и брат ми. Това е декларирано през 2013. През 2014 се оттеглих от тях”, заяви министърът. Той добави: „Що се отнася до имотите, няма дори минимално нарушение. Някои земеделски парцели на съпругата ми, които са обект на съдебен спор, и в които съпругата ми участва с не повече от 3%, са декларирани през 2013 и 2014”.

Обаче възниква въпросът защо министърът не е казал отначало, че освен единия милион, има и имоти, които е „забравил” да декларира?

Междувременно, стана ясно, че прокурорът от Първоинстационния съд на Атина Елени Тулупаки е повдигнала обвинение на бившия депутат от СИРИЗА Алексис Митропулос за укриване на данъци и пране на пари. Обвиненията срещу Митропулос са повдигнати след сигнал, внесен в прокуратурата от компетентната данъчна служба. Случаят е отпреди 16 години. Стана ясно, че Митропулос не е издал разплащателен документ за получен адвокатски хонорар и в резултат на това е обвинен за укриване на данъци в размер на 440 000 евро. Но с лихвите, сумата, която дължи бившият депутат, е почти двойна. Това е случаят, който придоби публичност през септември и стана причина за изваждането на Митропулос от депутатските листи на СИРИЗА.


Случаят попадна под „микроскопа” на правосъдието, когато двама други адвокати обвиниха Митропулос, че не им е дал част от хонорара, който им е дължал. От последвалата проверка става ясно, че въпросната сума не е декларирана.

От своя страна Митропулос отрича обвиненията и говори за политическо преследване срещу него. Той публикува изявление, в което говори за методи на мафията и за ляво мошеничество. Митропулос декларира, че ще продължи да защитава идеите си и да критикува упражняваната политика на меморандума, както е правил винаги – от годините на хунтата, когато е бил затворен и измъчван, до днес.

Бившият депутат обвинява служители на финансовите служби, че участват в план за политическото му унищожаване.

Митропулос призовава министъра на правосъдието Никос Параскевопулос и министъра за борбата с корупцията Димитрис Папангелопулос да обявят публично данъчното му досие. Той се обръща и към президента за защита.

Бившият депутат на СИРИЗА смята, че премиерът Ципрас е отговорен за планираните действия срещу него.

 

Категории: Георгиос Статакис Алексис Митропулос укриване на данъци пране на пари данъчна декларация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus