Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министри и депутати от СИРИЗА забравили да декларират големи доходи и акции във фирми

13 Октомври 2015 / 15:10:48  GRReporter
595 прочитания

Четирима министри и депутати от СИРИЗА не са декларирали големи доходи през изминалите години, съобщиха гръцки медии. Единият от министрите „забравил” да декларира сума в размер на 1 милион евро за три поредни години. Той декларирал дохода едва тази година с допълнителна данъчна декларация. За втория член на правителството съществуват документи, които показват, че е собственик и акционер в частна фирма.

Комисията за контрол в гръцкия парламент разглежда и случаите на двама депутати от СИРИЗА в предишния парламент, единият от които е член и на настоящия. В случая с бившия депутат комисията разглежда подадената от него имотна декларация във връзка с начина на придобиване на доходите, а в случая с настоящия депутат са открити много пропуски в имотната декларация.

Предишният председател на комисията Деспина Хараламбиду, която днес не е член на парламента, тъй като напусна СИРИЗА и се присъедини към партията Народно единство на Панайотис Лафазанис потвърди, че случаите са били разгледани.

Тя посочи: „Получих от предишната комисия поредица от висящи случаи, които се нуждаеха от по-нататъшно разследване. Те вече се разглеждат от компетентните парламентарни комисии и счетоводители – одитори”.

Хараламбиду каза също, че ще информира членовете на новата комисия за контрол в парламента с цел те да разгледат по най-добрия начин конкретните имотни и данъчни декларации.

Според електронното издание iefimerida.gr, новината се разпространила сред депутатите от СИРИЗА по време на заседанието на парламентарната група на партията миналата събота, на което бе обсъден проектозаконът с новите бюджетни мерки.

Веднага съмненията паднали върху поне петима партийни представители. Повечето предположения се концентрират върху доста популярен министър, който бе начело на едно от най-важните министерства и преди изборите през септември.

В същото време се обсъждат имената на други четирима основни министри в новия кабинет, чиито данъчни декларации биха могли да попаднат под фокуса на парламентарната комисия за контрол. Професионалните дейности на двама от тях бяха предизвикали различни коментари в миналото и бяха поставили правителството под натиск. Въпреки това кабинетът застана зад тях. Шуми се и около името на още един водещ министър във връзка с начина, по който е избрал да инвестира своите пари.

Според iefimerida.gr най-тесните сътрудници на премиера Алексис Ципрас са знаели за възникналия с имотните декларации проблем и дори са поискали допълнителни данни, за да го информират.

Категории: Политика СИРИЗА недекларирани доходи министри и депутати парламентарна комисия за контрол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus