Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министрите на вътрешните работи на Германия и Франция на посещение в Атина

05 Февруари 2016 / 16:02:06  GRReporter
1103 прочитания

Преди малко приключи срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас с министрите на вътрешните работи на Германия и Франция Томас де Майзер и Бернар Казньов, които са на посещение в Атина, за да проучат как може да се помогне на страната да се справи с наплива от имигранти по островите.

След края на срещата френският министър Бернар Казньов заяви, че са имали искрен и плодотворен диалог с гръцкия министър-председател. По отношение на бежанския въпрос той каза, че през 2016 Европейският съюз няма да може да издържи на същия поток от имигранти както през 2015, и подчерта, че трябва да продължат преговорите с Турция за спазване на поетите ангажименти.

Френският министър на вътрешните работи посочи също необходимостта Гърция да бъде подкрепена в справянето с бежанската криза, и при нужда да бъде подсилена FRONTEX. По тази линия Гърция ще бъде подкрепена със специалисти в проверката на фалшиви документи.

По-рано посрещайки чуждестранните гости гръцкият премиер заяви, че бежанската криза е проблем, който засяга цяла Европа. Той подчерта също така, че в момента Гърция е поела на плещите си огромен товар, а едновременно с това хора продължават да загиват във водите на Егейско море. Алексис Ципрас посочи, че Гърция спазва договореностите и ангажиментите, които е поела, за управление на бежанската криза, и добави, че всички трябва да изпълняват своите ангажименти.

Томас де Майзер: "Тояга и морков за Атина"

Германският вътрешен министър се е срещнал и с редица членове на гръцкото правителство, за да научи от първа ръка как върви изграждането на т.нар. hot spot на гръцките острови, но и за да окаже натиск за още неща: за по-бързото и по-пълно функциониране на центровете за идентификация, за евентуалното им разширяване в Атина и други гръцки градове, за по-тясното сътрудничество между гръцката и турската брегова охрана и т.н.

Към „тоягата” обаче се добавя „морковът”: по-добрата материална и техническа помощ за Атина при охраняването на гръцко-турската граница. От 1 март се очаква на разположение на Frontex да бъдат предоставени два катера на германската федерална полиция, както и да бъдат изпратени 100 немски полицаи. Тази подкрепа е знак за признаването на това, че Гърция не може да се справи сама с огромната бежанска и имигрантска вълна, заливаща стотиците по-големи и малки гръцки острови, намиращи се срещу турските брегове.

 

 

Категории: министри на вътрешните работи Томас де Майзер Бернар Казньов бежанска криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus